Am observat ca mai multe persoane intreaba pe diverse forumuri daca scoicile de apa dulce sunt comestibile. Avand in vedere ca mi-am petrecut vacantele copilariei intr-un sat dunarean, Ostroveni – Dolj, de unde sunt parintii, pot raspunde in cunostinta de cauza ca: da, se mananca si nu de acum ci de mult timp – scoicile reprezentand un aliment apreciat in satele dunarene si nu numai. In acest sens vin cu aceasta reteta de drob de scoici. Fiind organisme care filtreaza apa pentru a se alimenta, scoicile necesita o curatare ceva mai speciala. In primul rand se tin min 48 ore ( 2 zile) intr-un vas mai mare cu apa curata. Apa se schimba in fiecare zi. Scopul este filtrarea acestei ape de catre scoici, ce isi vor curata in acest mod tubul digestiv si organismul. Aceasta operatiune, zic eu, daca exista posibilitatea, este bine sa fie facuta cu toate ca multi localnici dunareni nu prea au rabdarea asta si trec direct la preparare. Apoi trebuie verificate sa fie vii (pentru ca printre ele de obicei mai sunt si moarte). Lasate putin la aer au tendinta sa se deschida si sa scoata putin piciorusul din cochilie. Dar cea mai buna metoda, consider ca este punerea acestora in tigaie sau in apa fiarta si orice scoica care nu se deschide se arunca pentru ca este moarta. Dupa ce au fost indepartate scoicile moarte prin oparire, celor vii, scoase din cochilie li se inlatura cu un cutit partea negru-verzuie. Nu are rost sa incercati sa le curatati fara sa le opariti deoarece este un proces greoi.
Ingrediente drob de scoici de Dunare:
- 1 kg carne de scoici de apa dulce
- 3 cepe
- 300 gr. orez
- 1 legatura patrunjel
- bulion, piper,boia, sare
- coriandru, piper boabe, marar, telina, pastarnac, ceapa – combinatie de mirodenii si legume, necesara pentru fierberea scoicilor
Reteta de drob de scoici este simpla si nu presupune abilitati deosebite. Este denumita drob pentru ca la gust dar si la aspect seamana cu drobul clasic, de miel.
Preparare drob:
1. Scoicile curatate se fierb 10 minute in apa imbogatita cu condimente, ierburi aromatice si legume: coriandru, piper boabe, marar, telina, un pastarnac si o ceapa intreaga curatata. Carnea scoicilor fierte se lasa la scurs si se da prin masina de tocat.
2. Ceapa se curata, se toaca marunt si se pune la calit. Cand ceapa a devenit transparenta se stinge cu un pahar cu apa si se pune orezul spalat. Dam un praf de sare si unul de piper si lasam sa fiarba incet pana se umfla orezul pe jumatate . Mestecam din cand in cand si eventual mai adaugam cate putin apa. Cand orezul este pe jumatate fiert adaugam doua linguri de bulion, amestecam, mai lasam 2 minute si oprim focul.
3. Carnea de scoici data prin masina de tocat se amesteca cu aceasta fiertura, cu patrunjel tocat si se da un praf de boia. Amestecul trebuie sa fie putin zemos avand in vedere ca orezul trebuie sa mai creasca la cuptor si sa absoarba zeama.
4. Se amesteca bine totul, se pune in cratita si se da la cuptor 30 de minute sa devina ferm (prin fierberea completa a orezului) si sa se rumeneasca. La final drobul de scoici trebuie sa fie suficient de ferm incat sa se poata portiona fara sa se faramiteze excesiv.
Daca ati avut scoici mari (scoicani cum se numesc in termeni populari in Oltenia) adica cu cochilia mare, puteti aplica o alta varianta ( care mie imi place mai mult) mai interesanta si anume umpleti cochiliile scoicilor cu acest amestec – tocatura, inchideti cochiliile si le legati cu sfoara pe mijloc. Odata umplute cochiliile se pun in tava si se baga la cuptor. Se mananca direct din cochilie. Am mai multe retete cu scoici de apa dulce pe care le voi posta cu siguranta in vara lui 2013 cand va veni sezonul scoicilor. Deocamdata, am mai scris despre chiftele din scoici de Dunare.
Nu stiu daca aveti posibilitatea sa va intalniti cu scoici de apa dulce, dar daca vreodata va ies in cale, parerea mea este sa nu le evitati si sa gustati si asemenea preparate …iar daca vreodata petreceti vreun asfintit de soare pe malul unei ape ce poarta scoici si un foc va tine companie infrangeti-va alte atasamente si retineri, insirati niste scoici pe o nuielusa si perpelitile cu grija la foc incet ca pe frigarui pentru ca nu veti avea regrete…Foarte bune sunt si chiftelele din scoici.
Sa aveti pofta!