Nea’ Frasie, oltean din Cetatea Banilor, este bunicul prietenului Bogdan, amic degrabă gustător de felurite mâncăruri. Vă spun deschis, din capul locului, că nu prea mă dau în vânt după supa de vita şi rămân fidel oricărei supe de zburătoare. Spun asta pentru că vis-a-vis de supa de vită, nea’ Frasie are un obicei ciudat, obicei care mi-a manipulat apetitul şi m-a făcut să mai cer o porţie. Nea’ Frasie dichiseşte supa, ca tot omul gospodar, cu multe rădăcinoase albe şi cu tăiţei de casă dar, la final, intervine în reţetă şi mănâncă supa cu castraveţi muraţi.
Necesar supa de vita:
- 1 kg rasol de vită
- 1 ţelină
- 1 păstârnac
- 2 rădăcini pătrunjel
- 2 cepe
- 3 morcovi
- piper boabe, sare
- castraveţi muraţi
- 1 legătură pătrunjel proaspăt
Pentru tăiţei de casă:
- 1 ou
- 1oo gr făină
- sare
Preparare:
1. Punem rasolul de vită la fiert în 5 litri apă rece cu un praf de sare şi o linguriţă boabe de piper. Fierbem la foc încet cca 1 oră timp în care spumuim bine fiertura.
2. Adăugăm legumele tăiate bucăţi mari şi cepele întregi. Lăsăm să fiarbă totul încă o oră, timp în care preparăm tăiţei de casă. Cum se prepară tăiţei de casă am mai scris la supa de pui, supa de raţă sau ciorba de curcă.
3. După 2 ore de fiert încet înlăturăm carnea şi legumele din supă şi o strecurăm printr-o strecurătoare deasă sau tifon. Punem supa din nou pe foc şi adăugăm tăiţei. Putem taia rondele din rădăcinoase şi reîntoarce în supă aşa cum am procedat cu morcovul.
4. După ce au fiert tăiţeii, gustăm şi dacă este cazul îi mai dăm sare. Oprim focul şi aromăm cu pătrunjel proaspăt.
5. Tăiem castraveţii muraţi cubuleţe şi adăugăm în farfurie 2 linguri de cubuleţe atunci când mâncăm supa. A nu se confunda castraveţii muraţi în saramura cu cei acri, preparaţi în oţet. Din punctul meu de vedere şi după gustul meu, supa de vita mâncată astfel este extraordinară.
Să fiţi bine!