Preparat din năut și mâncat cu predilecție în Orientul Mijlociu sub denumirea de hummus, acest preparat ca tehnică de preparare (și nu numai) se aseamănă cu icrele de fasole, preparat cu ștate vechi în bucătăria noastră. De cele mai multe ori se mănâncă cu lipie libaneză și salată tabbouleh (tot de sorginte libaneză) și asta, probabil, din cauză că libanezii sunt în principal cei ce au popularizat hummus-ul și care totodată îl revendică.
Hummus este traducerea arabă a cuvântului năut și prezintă mai multe variante, cum ar fi hamos sau hoummus. Este un aliment vechi, amintit de multe surse istorice și uneori asociat cu figuri istorice cum ar fi Saladin.
Necesar hummus
- 300 gr năut
- 1 lămâie
- 4 lingurițe pastă de susan (tahini)
- 3 căței de usturoi
- 3-4 linguri de ulei de măsline
- piper, boia de ardei,sare
- pătrunjel proaspăt tocat (opțional)
Punem năutul de seara la înmuiat sau cu câteva ore înainte de fierbere. Procedăm exact ca și cu fasolea. Se poate folosi și năut din conserva care este deja fiert. Punem năutul la fiert și îl ținem pe foc -din experiență specific că îl poți ține între 1,5 și 3 ore – până când se poate pasa și transforma în piure. Oprim puțină zeamă în oala în care l-am fiert. Năutul fiert se pasează (putem folosi blenderul) până ce obținem o pastă sau un piure.
Adăugăm pasta de susan, usturoiul zdrobit și zeama de lămâie. Amestecăm până se omogenizează. Se gustă hummus-ul în acesta fază și fiecare îl potrivește după gustul propriu, cu mai mult usturoi sau lămâie. Se condimentează cu piper și sare și iarăși se gustă. Pasta de susan tahini, nelipsită la hummus, se găsește în supermarket-uri. Dacă totuși nu o găsiți și doriți să preparați hummus, vă spun o soluție de înlocuire: pastă de măsline. Se poate folosi cu succes la prepararea hummus-ului pasta de măsline sau pur și simplu măsline zdrobite.
Adăugăm ulei de măsline și câte puțin din zeama în care a fiert năutul. Amestecăm constant până obținem un piure fin și consistent. Când îl servim la masă îl ornăm cu boia dulce, verdeață proaspătă și îl stropim cu ulei de măsline. Așa cum am spus mai sus, se mânâncă foarte bine cu lipii libaneze și salată de roșii cu pătrunjel. De asemenea, se asociază foarte bine și cu diverse cărnuri sau chiftele.
Să fiți bine!