Ca să ne încânte în salată, dovlecelul a fost adoptat de către Europa la sfârşitul sec. XVI din America de Sud. Cel mai gătit dovlecel este cel din Italia, cunoscutul zucchini, foarte gustos la grătar, servit cu ulei de măsline, dar şi în salata de dovlecei. Italienii şi nu numai, folosesc dovlecelul la o multitudine de salate. La noi, acest dovlecel verde ( zucchini) nu prea este cultivat în grădina ţăranului, deoarece este oarecum necunoscut şi noi suntem obişnuiţi cu dovleceii noştrii albi. Rareori găsesc în piaţă la câte o bătrânică 3-4 dovlecei verzi, care nu au căutare şi atunci nu pierd ocazia sa-i cumpăr deoarece sunt mai gustoşi decât dovlecelul alb, tradiţional. Din toate reţetele de salate la care se foloseşte dovlecelul cred ca salata de dovlecei cu oţet şi usturoi are cea mai mare trecere.
Ingrediente necesare salata de dovlecei:
- 2 dovlecei potriviti
- 4-5 catei de usturoi
- 1-2 roşii pentru culoare – optional
- patrunjel verde
- ulei de măsline şi ulei de floarea soarelui pentru prăjit, otet, sare
Preparare:
1. Taiem dovleceii felii, pe lungime sau pe latime, după cum ne place. Nu am curatat dovleceii de coajă pentru ca feliile necuratate se prajesc mai bine, in tigaie sau pe gratar, fara sa se faramiteze. Aşezăm feliile uniform pe o farfurie intinsa sau pe un tocator inclinat si le dăm un praf de sare pentru a extrage apa. Le lăsăm 20 minute, sa se scurga apa.
2. Prajim feliile de dovlecei in ulei, intr-o tigaie incinsa, rumenindu-le pe ambele fete. O altă variantă ar fi, daca se doreşte evitarea uleiului, coacerea pe gratar. Bineînţeles că gustul dovleceilor difera functie de modalitatea de preparare aleasă, la gratar sau prăjit, deoarece gustul este mai putin alterat în varianta grătar si este mai pregnant.
3. Curatam ustoroiul si il pisam bine pentru a-i extrage sucul şi a-i valorifica mai bine gustul. Aranjam feliile de dovlecel prăjite pe farfurie, dam un praf de piper, imprăştiem usturoiul pisat peste ele, stropim cu otet si ornăm cu putin pătrunjel tocat. Am copt si câteva felii de rosii cu care am ornat si completat salata, gustul de dovlecel completandu-se foarte bine cu cel de rosii coapte. De asemenea, feliile de rosii pot fi prajite in tigaie sau coapte pe gratar.
Placandu-mi mancarea bine usturoiata si avand in vedere ca gustul de dovlecel este putin insipid si inodor am folosit ceva mai mult usturoi. Puteti folosi atat cat va lasa inima. Bineinteles ca putem folosi lămâia in schimbul otetului, dar pentru mine, la acesta salată, otetul este mai compatibil. Dovleceii preparati pe gratar pot fi stropiti cu putin ulei de masline. În acelaşi registru se înscrie şi salata de ardei copţi dar şi cea de roşii coapte cu ardei.
Să fiți bine!