Fiind un mare iubitor de iute, nu trece toamnă să nu mă îndeletnicesc cu prepararea unei cantități apreciable de ardei iuti conservati după felurite rețete. Nu pot mânca ciorba fără ardei iute în oțet sau uscat, copt pe ochiul aragazului, la fel cum nu pot mânca orice mâncare de cartofi sau orez fără același ardei iute. Îmi plac atăt cei bulgărești, ziși și coarnă, lungi și semi-iuți, cât și cei mărunți, foarte iuți. Dacă de coarna bulgărească am vorbit aici, de ardeii mici și foarte iuți ne ocupăm astăzi. În bucătăria mea, cele mai uzitate rețete pentru ardei iuti conservati sunt în număr de trei:
– direct în oțet, conservați la rece
– în amestec de oțet cu apă și condimente, preparați la cald
– ardei iute mărunțit, in oțet
Ingrediente necesare pentru ardei iuti conservati:
- 2 kg ardei iuți mărunți, din cei foarte iuți
- 1 kg oțet 9 grade, din vin
- 1 plic boabe de piper
- 1 plic boabe de muștar
- 1 lingură de zahăr, sare mare
Grijim oleacă ardeii, trecându-i prin mână și înlăturând pe cei bolnavi. Ne folosim de o foarfecă și le tăiem din codițele, lăsându-le mai scurte astfel încât să nu ocupe loc mult, inutil, în borcane. Spălăm ardeii și îi lăsăm să se scurgă, să se usuce bine. Băgăm borcanele 10 minute în cuptor pentru a le steriliza, după care le umplem cu ardei iuți, astfel rânduiți și îndesați, încât să ne intre mai mulți în borcan. Pentru că îmi place diversitatea, am conservat ardei roșii, galbeni și verzi.
1. Prima variantă și cea mai simplă este cea în care folosim numai oțet și sare. Punem în fiecare borcan sare grunjoasă, cât luăm între trei degete, și apoi le umplem cu oțet direct din sticlă. Le strângem bine capacele și le băgăm în cămară.
2. În a doua variantă, punem într-un vas 2 măsuri de oțet și una de apă, boabe de piper, boabe de muștar, o lingură de zahăr, și lăsăm pe foc să dea în clocot odată. Eu apreciez cantitățile după ochi, de regulă, dacă borcanul este bine umplut cu ardei, este nevoie de ceva mai puțin de jumătate de borcan de lichid. O altă variantă ar fi să puneți apă în fiecare borcan cu ardei și apoi să o goliți într-un vas pentru a obține cantitatea totală necesară. După ce amestecul s-a răcit (dacă este fierbinte se pot moleși ardeii) îl turnăm în borcane, pe rând, inclusiv cu boabele de piper și muștar. Punem capacele, le strângem bine și depozităm borcanele în cămară.
3. A treia variantă de ardei iuti conservati este numai pentru ciorbe. Se toacă foarte mărunt ardeii și se pun în borcan. Atenție, să nu dați cu mâna pe la ochi în timp ce tocați ardeii. Punem puțină sare deasupra ardeilor, în borcan, și umplem puțin câte puțin cu oțet. Pe măsură ce punem oțetul, ardeii se așeză mai bine așa că mai completăm cu ardei tocat. Punem capacul la borcan și asta-i tot.
4. O cantitate apreciabilă de ardei iuți îi las la uscat, într-o tavă, pe un ziar sau, dacă am timp, îi înșir pe ață. După ce se usucă poți fi transformați în boia. O boia autentică, curată, care nu se aseamănă deloc cu cea din plicurile cumpărate de la magazin. Copți pe flacăra aragazului, în vreme de iarnă, acești ardei uscați dau parfum oricărei ciorbe.
Să fiți bine!