Mai mult meniu decât reţetă, mai uşor şi vesel, ca pentru început de weekend senin, îmi iau avânt şi vă ridic la fileu o porţie de aripioare si cartofi noi servită lângă o salsa răcoritoare. Aripioarele condimentate vor sta trântite pe un pat de hrean, cartofii noi vor fi decoraţi cu usturoi verde iar salsa de roşii va fi susţinută de ardei iute şi pătrunjel, toate atât cât trebuie să ne trezească apetitul pentru un weekend bine punctat culinar.
Necesar aripioare si cartofi cu salsa de roşii:
Pentru aripioare:
- 1 kg aripioare
- boia, piper, rozmarin, sare
- ulei, oţet
- o rădăcină hrean
- 2 linguri de smântână
Preparare:
1. Amestecăm condimentele boia, piper, sare şi rozmarin cu o lingură de ulei. Frecăm şi masăm aripioarele cu acest mestecul până se ung bine. Acoperim vasul cu aripioare şi îl lăsăm o jumătate de oră la frigider.
2. Coacem aripioarele pe tigaia grill până se rumenesc frumos pe ambele părţi. Dăm rădăcina de hrean pe răzătoarea mică şi punem hreanul într-un borcănel. Punem oţet cât să se îmbibe hreanul ci nu să-l înece. Dăm un praf de sare şi adăugăm şi cele două linguri de smântână. Amestecăm bine cu o linguriţă, în borcan până se omogenizează şi devine pastă. Se poate folosi şi hrean din comerţ dar este mai puţin puternic. Pe o farfurie mai mare sau un platou, facem cu lingura un pat de hrean şi punem aripioarele deasupra.
Pentru cartofi:
- 1 kg cartofi noi mai mici
- 3 căţei de usturoi
- 2 fire usturoi verde
- 3o gr unt
- pătrunjel
- piper, sare, ulei
Curăţăm şi spălăm cartofii de coaja subţire. Îi rumenim într-o tigaie încinsă cu două linguri de ulei, până prind puţină crustă. Tigaia să fie cu coadă metalică sau detaşabilă, să poată fi băgată la cuptor. După ce s-au rumenit, punem cei 3 căţei de usturoi necurăţaţi dar zdrobiţi şi untul. Adăugăm un păhărel de apă, dăm un praf de piper şi unul de sare şi dăm la cuptor pentru 30 de minute. Încercăm cartofii cu o furculiţă să verificăm dacă sunt făcuţi. Peste cartofii rumeniţi la cuptor punem usturoiul verde mărunţit şi pătrunjelul tocat.
Pentru salsa de roşii:
- 4-5 roşii
- 1 legătură pătrunjel
- 2 căţei de usturoi
- 1 ardei iute
- 1 ceapă
- zeama de la o lămâie
- piper, sare, ulei de măsline
Tăiem roşiile cubuleţe mai micuţe. Tocăm ardeiul iute- fiecare pune mai mult sau mai puţin, după preferinţe şi pătrunjelul verde. Ceapa o mărunţim din cuţit, cât se poate de mică. Punem într-un bol roşiile, ardeiul, ceapa şi pătrunjelul. Preparăm un sos din 2 linguri ulei de măsline, zeama de lămăie, piper măcinat, sare şi cei doi căţei de usturoi daţi pe răzătoare. Omogenizăm sosul, îl punem în bol peste roşii şi amestecăm.
Vă doresc un sfârşit de săptămână frumos şi să fiţi bine!