Este sfârşit de săptămână aşa că este prăjitură. Aşa obisnuiesc din motive de timp şi de cerere, care se manifestă mai pronunţat în weekend, când dorinţa de dulcegării este mai mare. Încercăm ceva spumos şi răcoritor care nu necesită mare pregătire ci doar puţină răbdare acordată preparării. Meringue sau mering, o bezea cu frisca, parfumată cu vanilie şi ornată cu fructe şi ciocolată.
Necesar bezea cu frisca:
- 5 oua
- 1 cutie mică de frisca lichidă
- 200 gr zahar
- 3 pliculeţe de zahăr vanilat
- fructe la alegere: cirese, capsuni, piersici, caise, etc
- 1/2 ciocolată
Preparare:
1. Se bat albuşurile până devin spumă. După ce au devenit spumă adaugăm treptat cele 200 gr. de zahar şi zaharul vanilat şi mixăm bine, până obţinem o bezea foarte fermă şi lucioasă.
2. Într-o tavă punem hărtie de copt şi punem cu lingura bezeaua, formând un fel de blat neregulat. Îmi place ca bezeaua să nu fie nivelată. Dacă de ex. folosiţi o tavă rotundă, de tartă cum am folosit eu şi hârtia de copt nu se aşează prea bine, făceţi-o cocoloş şi udaţi-o şi astfel, hârtia va lua uşor forma tăvii.
Băgăm tava la cuptor la foc foarte mic şi lăsăm uşa cuptorului întredeschisă. Lăsăm la cuptor o oră sau chiar mai mult, până bezeaua capătă crustă. Am lăsat-o mai mult timp, să ia şi culoare, ca în foto. Practic, bezeaua se usucă nu se coace. Dacă focul ar fi mai mare şi cuptorul închis, bezeaua ar creşte repede şi s-ar rumeni la suprafaţă, după care ar scădea în totalitate.
3. Scoatem bezeaua şi o lăsăm să se răcească. Bătem frişca şi când bezeaua s-a răcit o acoperim uniform cu frişcă.
4. Răzuim cu un cuţit ciocolată şi presărăm peste frişcă. Ornăm cu fructe după imaginaţia şi plăcerea fiecăruia. Este recomandat să se monteze cu 2-3 ore înainte de a fi servit pentru ca frişca să pătrundă puţin bezeaua. Putem, eventual să topim ciocolata şi să punem peste bezea sau să folosim fructe din compot.
Să fiţi bine!