Azi, toţi membri familiei, s-au sindicalizat şi mi-au solicitat imperativ chiftele şi eu, fără pic de ripostă masculină, a trebuit să execut. Tot ce am reuşit să obţin, pentru pofta mea, a fost libertatea de a le adăuga un sos de roşii şi paste. Cam asta se întâmplă când eşti bărbat la coada tigăii într-o casă sub al cărei acoperiş mai sunt şi trei fete. Ajungi sub papuc şi execuţi la cratiţă tot ce ţi se cere. Asa, aşa, ca să fac puţin pe victima, dincolo de plăcerea şi bucuria pe care o găsesc în mânuirea tigăii. La fel cum găsesc gust şi plăcere în chiftelele cu sos de rosii.
Ingrediente necesare chiftele cu sos de rosii:
- 500 gr. carne amestec vită – porc ( poate fi numai de porc sau numai de vită)
- 1 ceapă
- 2 ouă
- 5-6 căţei de usturoi
- 2 felii pâine
- 1 legătură pătrunjel
- boia, piper măcinat, sare, ulei pentru prăjit, lapte
- făină
Pentru sos:
- 1 litru suc de roşii sau bulion ( îndoit cu apă)
- 1 ceapă
- piper, sare
Preparare:
Preparăm compoziţia pentru chiftele: amestecăm carnea tocată cu ouăle batute, usturoiul zdrobit, verdeaţa mărunţită, ceapa tocată fin sau dată pe răzătoare (eu am dat-o pe răzatoare), căte un praf de sare, boia (opţional) şi piper. Pâinea o fărâmiţăm şi o inmuiem în lapte. O stoarcem bine şi o amestecăm în compoziţie.
Omogenizăm bine amestecul şi formăm chiftele după cum dorim, rotunde sau turtite, cât palma unui copil mic.
Punem ulei în tigaie şi când s-a încins prăjim chiftele date prin făină, la foc potrivit, cât să prindă crustă, semiprăjite. Chiftele prăjite le punem pe şerveţele pentru degresare, să-şi lase uleiul.
Într-o cratiţa călim cea de-a doua ceapă, tăiată marunt şi stingem călitura cu suc de roşii sau bulion îndoit cu apă. Adăugăm o linguriţă de zahăr care compesează aciditatea roşiilor. Punem câteva boabe de piper şi presărăm cimbru uscat sau, dacă avem, punem o crenguţă de cimbru proaspăt. Lăsăm să bolborosească la foc mic 5 minute şi adăugăm chiftelele la sos. Trebuie calculată cantitatea de sos de roşii astfel incât să acopere toate chiftelele. Chiftelele incet, vor absorbi din sos. Lăsăm chiftele să fiarbă încet, în sos, 30 minute şi oprim focul. Se ornează cu verdeată, pătrunjel sau marar. Îmi place să adaug la sos şi puţină ţelină rasă, dar fetele preferă astfel, aşa ca le-am făcut pe plac.
Asta-i tot. La sos se pot adăuga condimentele preferate. Se mănâncă cu paste, cu piure sau orez. Eu prefer pastele sau piureul de cartofi sau castane lângă chiftele cu sos.
Să fiţi sănătoşi!