Nu am mai preparat de ceva timp ciorbă de peşte, ultima fiertură cu peşte fiind un borş pescăresc întocmit la malul balţii, vara trecută. În privinţa peştelui nu sunt deloc pretenţios, ba dimpotrivă, mănânc orice coadă de peşte şi la fel de mult îmi place să-l şi pescuiesc. Am găsit la pescărie biban şi roşioară şi ambele specii au fost full de icre ceea ce m-a făcut să plănuiesc o ciorba de peste si icre. Pe lăngă roşioară şi biban am mai folosit un cap de fitofag de 1,5 kg. Din punctul meu de vedere un cap de peşte mare este obligatoriu pentru a obţine o ciorba de peşte reuşită şi care confirmă când este dată la rece, devenind gelatinoasă, făcându-se piftie.
Necesar ciorba de peste si icre:
- peste – mare si mic, cap de fitofag sau crap, somn
- 300 – 400 gr icre şi lapţi de la peşte de apa dulce, exceptând mreana
- 2 ceapă
- 2 morcovi
- 1 ţelină potrivită
- 1 pastârnac
- 1 ardei gras
- 1 ardei iute – nu este obligatoriu dacă nu mâncaţi iute
- 2 căţei de usturoi
- 500 gr roşii sau roşii decojite de conservă
- leuştean verde, pătrunjel
- oţet, sare
Preparare:
1. Curăţăm peştele de solzi, îl eviscerăm şi îl spălăm cu apă rece. Poate aţi întâlnit recomandări cum că trebuie înlăturat un os de la capul peştelui ce dă gust amarui. Nu există un asemenea os amărui şi eventuala amărăciune provine de la fierea peştelui ce probabil a fost spartă când a fost curăţit peştele. Într-o oală cu 5 litri de apă şi o linguriţă de sare fierbem tot peştele, atât ce mic cât şi capetele de peşte, până începe carnea să cadă de pe oase – cca 20 minute. Scoatem cu o paletă tot peştele şi-l punem într-un vas să se răcească.
2. Curăţăm şi tocăm legumele: ceapa şi ardeiul iute tocate mărunt, morcovul tăiat rondele, păstârnacul, ţelina şi ardeiul tăiate cubuleţe, roşiile decojite şi mărunţite cubuleţe. Punem pentru început ceapa tocată, ardeiul iute şi rădăcinoasele la fiert în zeama în care am fiert peştele. După ce au fiert 10 minute adăugăm ardeiul gras şi roşiile decojite şi tăiate cubuleţe.
3. Între timp peştele s-a răcit şi cât fierb legumele curăţăm cu migală şi uşor carnea de pe oase. Am curăţat carnea de pe peştele mic- am avut roşioară şi biban – chiar dacă s-a fărâmiţat dar şi de pe capul de fitofag. Capul de fitofag dă grăsimea acestei ciorbe.
4. Adăugăm în ciorbă, când legumele sunt fierte, carnea de peşte curăţată. După ce dă 2-3 clocote se adaugă şi icrele spalate, în prealabil, în apă rece. Tot acum se adaugă şi căţeii de usturoi zdrobiţi. Lăsăm să mai fiarbă la foc mic 10 minute. Dregem ciorba cu oţet şi îi mai dăm sare, după gust. Fiecare poate acri cu mai mult oţet, după poftă, în propia farfurie. Oprim focul şi punem capac pe oală.
5. Tocăm verdeaţa – leuşteanul este excelent la ciorba de peşte dacă este – şi după ce ciorba stă 5 minute o adăugăm în oală.
Să vă fie de bine!