Una din cele mai prolifice perioade pentru un împătimit al bucătăriei este aprilie – mai când ai posibilitatea să schimbi şi să diversifici cu uşurinţă registrul în care lucrezi. Înviorarea grădinilor şi verziturile din pieţe îţi permit cu prisosinţă acest lucru. Este perioada în care folosesc la mai toate mâncărurile ceapa şi usturoiul verde ce au capacitatea, din punctul meu de vedere, de a da unei reţete, oricât de prăfuite şi anoste, savoare şi atractivitate. Să nu mai spunem de potenţialul de sănătate ce-l deţin. Din păcate nu le avem întregul an, aşa că profităm cât putem în această perioadă. Azi am îmbogăţit cu ceapă şi usturoi verde o mâncare de fasole verde cu carne de pui. De câte ori doresc să ajung mai “pe scurtătură”, din lipsă de timp, la o mâncare, aleg fasolea verde sau mazărea. Se prepară rapid şi cele două găteli sunt încă bine cotate în preferinţele copiilor.
Necesar fasole verde cu carne de pui:
- 500 gr fasole verde proaspătă sau congelată
- 2 pulpe de pui
- 3 fire ceapă verde
- 3 fire usturoi verde
- 2 roşii
- 1 legătură mărar
- piper, sare, boia, coriandru
- ulei
Preparare:
1. Frecăm pulpele de pui cu un amestec de sare, piper şi boia şi le rumenim într-o tigaie cu 3-4 linguri de ulei şi boabe de coriandru. Punem un pahar de supă sau apă, punem capac şi le băgăm la cuptor pentru cca. 30 minute. În final carnea trebuie să fie bine făcută, să se desprindă uşor de pe oase. În tigaie va rămâne ceva sos în care carnea şi condimentele şi-au lăsat aromele şi care nu trebuie pierdut, punându-se în final peste carne.
2. Tăiem ceapa şi usturoiul verde în bucăţi de 1-2 cm şi le călim sumar într-o tigaie, cu 2-3 linguri de ulei, un praf de piper şi unul de sare.
3. Punem fasolea verde peste ceapă şi usturoi, amestecăm, ţinem 2 minute pe foc să o învăluie căldura şi punem un pahar de supă sau apă caldă. Dăm focul mic şi lăsăm, să se înmoaie fasolea, timp de 20-25 minute. Gustăm fasolea, să fie fragedă dar totuşi să-şi păstreze din fermitate, să nu fie prea fiartă.
4. Tăiem cele două roşii cuburi mai mari şi le punem peste fasole. Amestecăm şi mai lăsăm 5 minute pe foc să-şi lase roşiile sucul şi să se armonizeze gusturile şi aromele. Gustăm şi potrivim mâncarea de sare.
5. Desprindem carnea fâşii, de pe oase, o aşezăm peste fasolea verde, punem 1-2 linguri din sosul rămas în tigaia cu carne şi aromăm cu mărar prospăt tocat. Când o prepar pentru mine, fiindcă mănânc mai condimentat folosesc boia iute la condimentarea pulpelor astfel că uleiul, sosul rămas în tigaie devine iute.
Să fiţi bine!