Necesar piept de pui cu piure de linte
- 1 piept de pui
- 300 gr linte
- 300 gr ciuperci
- 2 linguri de unt
- 1 ceapă
- 3 căței de usturoi
- 1 linguriță pastă de roșii
- foi de dafin, piper, sare mare
- ulei
Preparare
Pentru început preparăm piureul. Punem lintea cu foi de dafin și un praf de sare într-un vas. O acoperim cu apă și așteptăm să înceapă fierberea și lintea să absoarbă apa. Acest lucru se va întâmpla destul de repede. Când apa este absorbită mai punem un polonic de apă caldă. Continuăm până când lintea este bine fiartă (o gustăm, să fie moale). Lintea se umflă, înflorește și devine aproape terci. Totul durează maxim 15 minute. Aceasta ar fi o metodă. Dacă vi se pare mai greoaie puteți pune și toată apa odată. În principiu la o măsură de linte trebuie 2 măsuri de apă. Prefer prima variantă pentru că controlez mai bine consistența fierturii și implicit a piureului (îl prefer mai ferm, nu zemos). Pentru prepararea piureului de linte roșie se poate folosi, în locul apei, și supă de legume sau de pasăre.
Într-o tigaie încinsă, călim jumătate de ceapă mărunt tocată cu o linguriță de pastă de roșii. Punem ceapa călită peste lintea fiartă și mixăm puțin amestecul. Această ceapă călită va da mai multă dulceață. Adăugăm 2 căței de usturoi dați pe răzătoare și o lingură de unt și mixăm din nou. Cealaltă jumătate de ceapă o tocăm și o punem, așa crudă, în piure. Această ceapă, alături de usturoi, înviorează piureul și îi dă aspectul rustic. Gustăm și potrivim de sare și piper.
Preparăm ciupercile sote. Le curățăm de eventuale resturi de compost, le tăiem felii și le putem într-o tigaie încinsă, cu o lingură de ulei, să se rumenească. Cum și de ce se rumenesc frumos ciupercile am explicat aici. Când ciupercile sunt rumenite adăugăm a doua lingură de unt și un cățel de usturoi dat pe răzătoare. Tragem tigaie de pe foc.
Pieptul de pui îl grijim și îl lucrăm felii. Îl punem într-un bol, punem peste el puțin ulei de măsline, piper, boia și eventual, dacă vrem, niște plante aromatice, cimbru, busuioc, etc. Amestecăm cu mâna bucățile de piept în bol, să le cuprindă bine uleiul și condimentele. Încingem grill-ul și așezăm bucățile de piept pe el. La final când aproape sunt rumene, dăm un praf de sare.
Montăm farfuria, după cum poate și se pricepe fiecare. Eu am pus piureul de linte roșie în mijloc, peste el pieptul de pui tăiat felii, și în jurul piureului am așezat ciupercile sote. Am presărat peste toate cubulețe de gogoșar acru. Puteți orna cu ceapă verde, mărar, etc. Piureul de linte roșie merge foarte bine și întins pe pâine, în caz că doriți să-l mâncați simplu, dar despre acest piure am să fac un articol separat, pentru că azi mâncăm piept de pui cu piure de linte.
Să fiți bine!