Multă vreme, într-o copilărie extinsă până la vreo 20 de ani, conopida nu a reprezentat vreo personalitate aparte, bine conturată pentru papilele mele gustative. În jurul meu se mânca, îndeosebi, în ghiveci sau preparată în diverse alte mâncăruri, pane sau veşnica salata de conopidă cu maioneza. Nu mă îmbia deloc la masă şi nu o prea mâncam. Exceptie a făcut conopida murată care mi-a plăcut întotdeauna. Asta, până într-o zi, venită destul de târziu, când am mâncat întâmplător conopidă crudă. Mi s-a părut extraordinară şi firesc, m-am întrebat cum de nu am mâncat-o crudă niciodată, dar nici nu văzusem pe alţi să o facă. Cred ca şi astăzi, cel putin în Oltenia, se mănâncă foarte puţin crudă. Azi o mănânc crudă, ca pe mere, ca să mă exprim autentic. Cum piaţa s-a îmbogăţit în zilele astea de toamnă cu conopidă nu puteam sa nu fac o salata de conopida cruda cu ceapă verde şi măcriş.
Ingrediente necesare salata de conopida cruda:
- 1 conopidă de cca. 1kg
- 2 legături macris
- 2 legături ceapa verde
- 20-25 roşii cherry
- 1 lămâie mare
- ulei de măsline, sare
Preparare:
Se porţionează conopida, cu mâna, în rămurele sau bucheţele potrivite ca mărime. Se spală şi se toacă mare frunzele de măcriş.
Roşiile cherry se taie jumătăţi, să valorificăm sucul şi dulceaţa acestora. Folosesc aceste roşii pentru că sunt mai dulci şi cred eu că se armonizează mai bine cu gustul şi fermitatea conopidei. Tocăm şi ceapa verde şi le punem pe toate într-un vas, peste care adăugăm un dressing simplu din 2 linguri ulei de măsline, zeama de la lămâie şi sare după gust. Amestecăm bine şi o lăsăm 10 minute să se armonizeze ingredientele înainte de a servi. Tot pe crudităţi şi pe conopidă crudă se bazează şi o altă salată ce am denumit-o salata tomnatica şi pe care o recomand.
Update: Am preparat o musaca de conopidă cu carne de pui şi vă asigur că trebuie încercată deoarece are un gust excelent.
P.S. Dacă cauţi pe net referinţe nutriţionale despre orice legumă găseşti o mulţime de beneficii pe care ţi le-ar aduce o legumă sau alta încât, te gândeşti că ar trebui să stai cu o lădiţă plină de crudităţi lângă tine şi să te tratezi, pe rând, de una sau de alta… Cu siguranţă că sunt bune şi trebuie să consumăm cât de multe şi echilibrat! Dar să vedeţi ce am găsit despre conopidă pe net… am luat cu copy/paste: Consumată înainte de culcare, conopida poate calma ticuri nervoase, precum scrâşnitul din dinţi, în timpul somnului. Ei bine, pe asta chiar că nu o ştiam… şi când mă gândesc cât se scrâşneşte din dinţi în ţara noastră probabil s-ar impune să umblam cu conopida în poşetă.
Sa fiti bine!