Tzatziki – tatichi- vine din cuvatul turcesc “cacık”, ce reprezinta un sos ce conţine aceleasi ingrediente, dar este mult mai diluat – lichid. În Cipru, aceasta salata tzatziki este cunoscută sub numele de talattouri şi reţeta include spre deosebire de cea greceasca mai puţin usturoi şi mai multa mentă. Se mai întalneşte în diverse variaţiuni în Bulgaria, Macedonia, Serbia, în zona Caucazului, în Iraq si India. Este o salată răcoritoare ce poate fi servită de ex. cu pâine prăjită sau ca sos lângă orice fel de friptură. Îmi place să folosesc la tzatziki, în lipsă de iaurt grecesc, iaurt Cedra de oaie şi bivoliţă pentru că este mai gras şi eu cred că şi mai gustos.
Ingrediente necesare salata tzatziki:
- 1 kg castraveti
- 1 cățel usturoi
- 500 gr iaurt
- 2-3 linguri ulei de măsline
- sare, piper
- mentă (rețeta originală) sau verdeață autohtonă, mărar, dacă nu vă place menta
Preparare:
1. Curătăm castravetii de coajă si îi tăiem cubuleţe (eu am ales să curăț coaja, dar acest lucru nu este obligatoriu). Dacă preferaţi, castravetii pot fi dati si pe razatoarea cu gauri mari. Îi punem într-o strecurătoare mare si presărăm sare peste ei pentru a ajuta eliminarea apei. Îi lăsăm astfel, la scurs, 2 ore minim. Presăm uşor castraveţii cu o lingură sau spatulă pentru a elimina mai repede apa. Dacă am dat castraveţii pe răzătoare putem să-i stoarcem în pumni. Este foarte important să fie cât mai bine scursă apa pentru a nu obţine o salată zemoasă.
2. Zdrobim cățelul de usturoi. Se adaugă puțin usturoi deoarece aroma acestuia trebuie să fie fină și să nu inhibe celelalte ingrediente. Tocăm fin mărarul (folosirea mărarului este o adaptare locală deoarece grecii folosesc menta). Când s-a scurs apa din castraveţi, îi punem într-un bol si adăugăm un praf de piper, usturoiul pisat si mărarul tocat.
3. Adăugăm iaurtul în bol împreună cu uleiul de măsline, amestecăm si omogenizăm totul. Aşa cum am spus, am folosit iaurt Cedra de oaie si bivolită, pentru ca este mai gras şi are o consistenţă mai ridicată (nu lasă apa prea multă ca alte iaurturi). Dacă iaurtul este prea apos, acesta trebuie scurs printr-un tifon, pentru a evita ca salata să devină prea zemoasă. Am adăugat si două frunzuliţe de mentă. În Cipru se foloseşte mult menta la această salată.
Se lasa la rece 30 minute înainte de a se consuma. Dacă doriţi salată mai acrişoară puteţi adăuga zeamă de lamâie. Salata tzatziki se poate servi ca aperitiv cu lipie proaspătă sau ca sos pentru diverse fripturi sau de ex. chiftele grecesti de dovlecei. O salată asemănătoare foarte gustoasă şi interesantă este salata de sfeclă roşie şi iaurt.
Sa fiti bine!