Saramura asta se făcea tradiţional, în urmă cu ceva vreme, pe igle. Ce sunt iglele? Sunt un fel de andrele, dar mai lungi şi cu un mic cârlig la un capăt, cu care femeia satului românesc împletea zăbune, ilice (adică pulovere şi flanele) mânuşi sau ciorapi de lână. Procedeul este interesant şi arată creativitate şi originalitate care, de multe ori, le regăsim în viaţa şi tradiţiile satului românesc. Satul românesc întodeauna a avut rosturi ce au fost rezultatul unui anume fel de a vedea lucrurile şi a te raporta la ele, rosturi provenite dintr-o pace interioara şi un comportament fără ego exacerbat. Femeia satului pentru a nu pierde nimic din gustul ce-l poate oferi carnea, a apelat la iglele cu care împletea. Eu nu am reuşit să găsesc igle în oraş, (probabil la ţară, în sat aş fi găsit) ba chiar am reuşit să par suspect întrebând pe unul şi pe altul dacă nu au nişte igle că vreau sa fac saramura pe igle. M-am resemnat şi am facut saramura de pui la frigare… dar, într-o zi tot am să găsesc igle.
Ingrediente necesare reteta saramura de pui la frigare cu roşii şi ardei:
- 4 pulpe de pui
- 2 -3 ardei kapia
- 200 gr. de roşii mai micuţe, bune de copt pe grill
- 1 căpăţână usturoi
- 1 legătură pătrunjel
- piper măcinat, sare, boia, ulei
Preparare saramura de pui:
1. Într-un vas roman punem apă după cum dorim să fie saramura de “zemoasă” dar şi având în vedere că vasul se bagă la cuptor şi se va mai evapora din apă. Pulpele le frecăm bine cu un amestec de boia, piper, pătrunjel verde, sare, toate măcinate şi amestecate în mojar cu o linguriţă de ulei. Aşezăm pulpele în frigare şi aceasta o punem deasupra vasului roman, astfel încăt pulpele să fie deasupra apei din vas.
2. Băgăm vasul roman cu apă şi cu frigarea cu pulpe, la cuptor la foc potrivit, să se rumenească pulpele iar sucul rezultat în urma rumenirii să se scurgă în vasul roman. Ideea este să nu să piardă sucul rezultat prin coacerea pulpelor. Le-am ţinut cca. 1 oră la cuptor şi de două ori am deschis cuptorul şi cu o lingură de lemn am luat zeamă din vas şi am pus peste pulpe.
3. Cât timp se rumenesc pulpele, pe grill coacem roşiile şi ardeiul kapia. Am copt şi un ardei iute pentru că mănânc iute. Curăţăm usturoiul şi il lăsăm într-un bol.
4. Când pulpele s-au rumenit, scoatem vasul de la cuptor şi strecurăm zeamă rezultată ( carnea va lăsa şi spumă) după care pulpele le punem în zeama fierbinte. Adăugăm roşiile coapte, puţin presate să-şi lase sucul şi să dea culoare saramurii şi ardeiul copt. Ardeiul copt îl curăţ de pieliţa arsă deasupra vasului pentru a nu pierde sucul gustos strâns în el prin coacere.
5. Pentru a nu opării usturoiul lăsăm să se răcească puţin saramura şi adăugăm usturoiul zdrobit în prealabil cu presa. Aşa obişnuiesc să adaug usturoiul la orice saramură, fără a-l opării. Dacă aveţi alte preferinţe acţionaţi ca atare, gusturile nu se discută. De asemenea, niciodată nu fierb roşiile sau ardeiul şi am obiceiul să folosesc usturoi mai mult. Gustăm şi îi dăm tuşa finală, după dorinţă, de sare şi piper. Tocăm şi adăugăm pătrunjelul verde.
Punem ceaunul pe foc şi pregătim rapid o mămăligă galbenă şi mai tare. În 10 minute este gata, cât s-a elevat la gust saramura. Se mănâncă mămăliga fierbinte cu saramura având mai puţine grade C. Fiind mâncarea mea preferată saramura o prepar de câte ori am ocazia şi ca saramura boierească sau în aer liber, saramura taraneasca pe disc.
Să fiţi sănătoşi şi bine!