Un sos romanesc de rosii specific sudului ce poate însoţi friptura sau poate constitui o bază pentru tochituri şi tocane. Cu o completare de usturoi, este sosul în care am preparat rinichii de porc de aici. Sau putem “tăvăli” în el un pui rumenit şi ceva măsline. Acest sos de roşii şi ceapă permite variaţiuni de condimentare şi picanterii după cum pofteşte gurmandul cu iniţiativă.
Necesar sos romanesc de rosii si ceapa:
- 3 cepe
- 400 ml suc de roşii, roşii cubuleţe în bulion sau roşii proaspete decojite şi mărunţite
- 100 gr unt
- 2 linguri făină
- 1 cană supă
- sare
Preparare sos:
1. Tocăm ceapa foarte mărunt. Se topeşte untul într-o cratiţă, tigaie mai măricică sau ceaun.
2. Se pun două linguri de făină în untul topit şi se dă un praf de sare. Se amestecă să se încorporeze si se căleşte puţin făina.
3. Se pune ceapa tocată peste făina călită şi se amestecă cu o paletă de lemn să o ia căldura şi să se rumenească puţin.
4. Se stinge totul cu un polonic de supă şi se lasă să fiarbă până începe să se lege.
5. Se adaugă sucul de roşii sau roşiile cubuleţe şi se lasă să fiarbă încet până devine păstos, cca 30 minute. Suntem atenţi să nu se lipească datorită prezenţei făinei.
Funcţie de aciditatea roşiilor folosite putem pune puţin zahar să compenseze aciditatea. De ex. dacă folosim suc de roşii s-ar putea să aibă zahăr în el şi în acest caz nu mai punem. Dacă preparăm sosul românesc vara şi avem roşii proaspete româneşti – cum ar fi bine să folosim – punem o linguriţă de zahar. Putem condimenta după cum poftim. Cei ce doresc un sos iute adăugă un ardei iute tocat mărunt. Dacă simpatizaţi cu un sos de renume balcanic puteţi încerca luteniţa.
Să fiţi bine!