Dacă v-aţi propus să treceţi la un regim alimentar mai uşor, să daţi trupului mai multe verdeţuri şi legume, salata calda vă poate ajuta în acest parcurs. Fiind un intermediar între salatele crude şi mâncărurile gătite, salata caldă ne sprijină şi ne face mai uşoară trecerea la o perioadă în care să punem accent pe legume. În principiu, reţeta de salata caldă poate include orice fel de legumă, de la cele mai exotice la cele autohtone. De asemenea, seminţele de orice fel sunt binevenite, iar cei ce cu greu se pot despărţi de carne (ca mine!) pot completa cu un piept de pui, de raţă sau o carne roşie de vită. Cu rădăcini, mai degrabă, în bucătăria chinezului cu wok, salata caldă se poate pune de multe ori în valoare de un dressing bazat pe sos de soia şi un oţet fin.
Ingrediente salata caldă cu legume si piept de rata
- 1 piept de rată
- 1 ardei gras roşu
- 1 ardei gras galben
- 2 morcovi
- 1 ceapă uscată
- 3 fire de ceapă verde
- 100 gr spanac proaspăt
- 100 gr macriş / 2 legături din piaţă
- 1 legătură pătrunjel verde
- ulei de floare, sos de soia, oţet balsamic, piper
Se spală legumele şi se taie mai mare respectiv, ardeiul roşu şi galben se taie pe lung în fâşii, ceapa uscată se taie felii, morcovul se taie fâşii subţiri cu un curăţător. De asemenea, ceapa verde o tăiem bucăţi de 2-3 cm. Spanacul şi macrişul fraged, cu eventualele codiţe mai grose rupte, se spală şi se lasă la scurs într-o strecurătoare mare.
Încălzim o tigaie cu o lingură de ulei şi rumenim pieptul de raţă după ce am crestat pielea şi l-am asezonat cu sare şi piper. Pieptul de raţă se pune într-o tigaie călduţă ci nu încinsă, pentru a elimina treptat grăsimea din piele. Pentru început, îl punem cu pielea în jos şi îl lăsăm până ce pielea devine crocantă şi îşi lasă grăsimea (max 5 minute). Întoarcem pieptul şi îl rumenim şi pe partea cealaltă până ce capătă culoare (max 2 minute). Pieptul de raţă nu se prăjeşte excesiv ci trebuie să aibă în interior o culoare mai roză/roşie. Îl luăm din tigaie, îl lăsăm puţin pe tocător să mai piardă căldură şi îl tăiem felii.
În tigaia cu grăsime de raţă adăugăm ceapa uscată, ardeiul, morcovul şi ceapa verde. Dăm un praf de sare (puţină sare pentru că vom folosi şi sos de soia care este sărat) şi unul de piper. Le călim uşor, un minut, până ce îşi pierde ardeiul puţin din fermitate şi le învăluie grăsimea. Adăugăm şi ceapa verde şi amestecăm uşor. Imediat adăugăm pătrunjelul tocat, spanacul, macrişul şi pieptul de raţi tăiat felii. Amestecăm o dată şi oprim focul la tigaie. Spanacul şi macrişul nu trebuie să se facă terci, deci 30 de secunde pe foc este suficient. Oprim căteva frunze de spanac şi macriş pentru a aşeza salata calda pe ele.
Într-un bol mic punem două linguri de sos de soia, una de oţet balsamic şi un praf de piper. Amestecăm cu o furculiţă. Pe o farfurie plată formăm un pat rotund din frunze de spanac şi macriş şi pe acest pat aşezăm salata caldă. Deasupra, împrăştiem dressing-ul cu sos de soia.
Să fiţi bine!