Pentru că îmi plac mâncărurile cu sos, azi m-am îndeletnicit cu un ostropel de curcan servit cu piure de cartofi noi îmbogăţit cu ceapă verde. Ostropelul l-am preparat ceva mai consistent în sensul că am contribuit cu ardei gras, iar tomata, a fost reprezentată de combinaţia roşii proaspete – bulion. Din piureul de cartofi noi nu a lipsit untul, încercând totodată să-i dau mai multă prestanţă cu trei fire de ceapă verde. Chiar dacă putem găsi corespondenţi în alte bucătării, ostropelul este mai degrabă o mâncare de sorginte autohtonă, de casă, de familie şi de masă gustoasă.
Ingrediente ostropel de curcan cu piure de cartofi:
- 2 pulpe superioare de curcan
- 2 ardei graşi
- 2 roşii
- 200 ml bulion de casă sau roşii pasate din comerţ
- 4-5 căţei de usturoi
- pătrunjel verde
- sare, piper
- ulei
Pentru piure de cartofi
- 1 kg cartofi – pentru că este sezonul, eu am folosit cartofi noi
- 3 fire de ceapă verde
- 50 gr unt
- piper, sare
Dezosăm pulpele de curcan şi le tăiem bucăţi potrivite. Încingem puţin ulei într-o tigaie şi prăjim carnea. După ce carnea s-a prăjit, în uleiul rămas după prăjire, punem ardeiul gras tăiat mărunt şi roşiile tăiate cubuleţe. Asezonăm cu sare şi piper. După ce ardeiul şi roşiile s-au înmuiat adăugăm bulionul. Amestecăm şi în sosul format întoarcem bucăţile de carne prăjite anterior. Completăm cu un pahar de apă (150 ml) sau de supă de legume, dacă avem, dăm focul mic, punem un capac pe tigaie şi lăsăm să bolborosescă uşor, să scadă şi să se formeze sos.
Între timp spălăm cartofii noi şi îi punem la fiert. Când prepar piure cu cartofi noi, de regulă, nu înlătur coaja firavă a cartofilor. Aşa am procedat şi de data aceasta. Odată fierţi, pasăm cartofii şi îi asezonăm cu sare şi piper. La final, adăugăm untul şi ceapa verde tăiată rondele. Folosim numai partea verde a firelor de ceapă.
După ce s-a format sosul şi are consistenţa dorită, adăugăm căţeii de usturoi tăiaţi felii fine. La ostropel, obişnuiesc – aşa şi este tradiţional – să tai usturoiul felii ci nu să îl zdrobesc. Deci, adăugăm usturoiul, amestecăm, şi aromăm cu pătrunjel proaspăt. Astfel, alăturăm ostropel de curcan cu piure de cartofi noi, formăm un tandem gustos şi ne ostoim pofta!
Să fiţi bine!