Astăzi, vă propun să ne bazăm încă o dată pe vinete pentru a mai adăuga încă o reţetă la catastiful cu plăceri culinare şi pentru – cred eu cu tărie – a ne pricopsi cu încă o apreciere din partea mesenilor. Vorbim despre vinete cu branza, îmbrăcate în sos românesc de roşii, uşor aromat cu usturoi şi cimbru, stropite cu unt şi împodobite oleacă cu rondele de ardei iute. Preparatul este simplu, la îndemâna orişicui doreşte să facă o faptă de arme în bucătărie, şi se bazează, ca de obicei, pe oferta grădinii noastre aflată pe rod în această perioadă. Mie unul mi-a plăcut tandemul de vinete cu branza şi ca să mai diversificăm şi să exploatăm potenţialul vinetei, vi-l recomand spre încercare. Eu am folosit brânză de oaie-capră, dar sunt convins că preparatul agreează brânza de orice fel, fie sărată fie mai proaspătă.
Necesar ingrediente vinete cu branza in sos de rosii:
- 3 vinete
- 300 gr brânză
- 4-5 roşii bine coapte
- 2 cepe
- 3 căţei de usturoi
- sare, piper, cimbru, o foaie de dafin
- 50 gr unt
- ulei
Spălăm vinetele, înlăturăm cotoarele, şi le tăiem felii de max 1 cm. Pentru că am avut la îndemână, eu am folosit vinete albe, dar soiul vinetelor nu este important. Încingem o tigaie cu 3-4 linguri de ulei şi rumenim feliile de vinete pe ambele feţe. După cum observaţi nu aplic tehnica cu lăsatul vinetelor cu un praf de sare, presate, să piardă suc. Pierdem timpul şi nici nu este prea eficientă. Chiar dacă feliile de vinete vor “trage” mult din ulei noi continuăm rumenirea la foc mic. Scoatem feliile de vinete pe o farfurie, după ce s-au rumenit.
Roşiile le scufundăm în apă fierbinte pentru câteva zeci de secunde şi le curăţăm de coajă. Tocăm ceapa mărunt şi o punem la călit într-o tigaie. După ce ceapa devine uşor sticloasă adăugăm roşiile tăiate felii, dăm un praf de sare şi unul de piper, aromăm cu cimbru şi o foaie de dafin. Amestecăm, lăsăm să fiarbă uşor, să-şi lase roşiile sucul şi să se formeze sos. Toată treaba asta durează puţin, la final îi dăm usturoiul tocat mărunt din cuţit sau zdrobit cu presa.
Acum facem montajul pentru vinete cu branza. Într-o tigaie încăpătoare sau cratiţă sau tavă (boluri) de lut, de jena, punem câteva linguri de sos, cât să acoperim fundul vasului. Înlăturăm foaia de dafin din sos pentru că şi-a făcut datoria. Peste acest strat de sos de roşii şi ceapă adăugăm câteva felii de brânză, tăiate subţiri. Peste patul de sos şi brânză adăugăm rondele de vinete, formând un strat uniform. Repetăm operaţiunea. Peste rondelele de vinete adăugăm uniform sos, apoi felii de brânză şi iaraşi un rând de felii de vinete. Peste acest ultim strat de vinete adăugăm sosul rămas şi presărăm restul de brânză răzuită. Tăiem untul bucăţi şi îl punem ici-colo peste brânza rasă. Introducem tava la cuptor pentru cca 30 de minute. După ce scoatem tava de la cuptor o putem orna cu verdeaţă sau alteceva. Eu am folosit ca de obicei, fiind mâncător de picanterii, rondele de ardei iute.
Observaţii: Având în vedere că am folosit brânză sărată, am folosit foarte puţină sare (la sosul de roşii) prin urmare, folosiţi sare funcţie de brânza folosită. Dacă vreţi să tăiaţi aciditatea roşiilor şi să obţineţi o mâncare ceva mai dulce, puneţi o linguriţă de zahăr în sos. Cine doreşte, poate da feliile de vinete prin făină, înainte de a le prăji. Brânza rasă, presărată la final, poate fi amestecată cu pesmet. Se pot folosi mai multe feluri de brânză în acelaşi preparat, sau brânza rasă, de final, poate fi înlocuită cu caşcaval ras. Puteţi înlocui cimbru cu busuioc sau oregano si sunt convins că aceste vinete cu branza vor fi gustoase. Pentru cei ce mănâncă iute, puţin ardei iute mărunţit şi pus în sos, este nemaipomenit.
Să fiţi bine!