Mancare de vreme rece si de vin roşu, pastrama de berbecut este o delicatesa pentru cei ce nu sunt sensibili la mirosul lasat de transhumantă. Pe linie tradiţională, pofta de pastrama de berbecut, de oaie sau capra, se ivea de îndată ce vinul îşi înceta fierberea şi ajungea la maturitate, acesta fiind singura asociere bahică ce a fost confirmată de istorie ca fiind potrivită. Pastrama, pentru a fi riguroşi în definiţie, presupune obligatoriu şi un proces de uscare care duce la pierderea pana la 30% din greutatea initială a cărnii. De cele mai multe ori, ce găsim azi în galantare, drept pastramă, este de fapt carne de oaie tratată cu marinadă dar acest aspect, când pofta este mare, nu impietează asupra dorinţei de a-i face de-ncercare. Am servit pastrama de berbecut cu mămăligă fierbinte şi cu un sos rustic, preparat din roşii coapte pe gratar şi frecate cu usturoi. Eu, tradiţionalist şi gurmand, adept mai degrabă al gustului nealterat de prea multe artificii, am fost pe deplin multumit de această faptă de tigaie cu pastrama de berbecut!
Necesar pastrama de berbecut la tigaie cu mamaliga si rosii coapte
- 1 kg pastrama de berbecut, sau daca vreti, de oaie sau capra
- 3-4 roşii
- 5-6 caţeii de usturoi
- 200-300 gr malai pentru mamaliga
- sare, piper
- ulei
Patrama se taie îmbucături, felii de cca. 0,5 cm, se încinge o tigaie cu ulei şi se perpeleşte pastrama pe toate părţile, timp de 5 minute. Carnea nu trebuie prăjită excesiv deoarece este semipreparată prin marinare, afumare, uscare. În mod normal, pastrama gătită la tigaie ar trebui să fie mai fragedă decât cea coaptă pe grătar. Odată rumenită, scoatem pastrama pe o farfurie mai primitoare.
Incingem un grill şi punem roşiile la copt. Acestea ar trebui să fie alese din cele potrivite ca mărime, sau chiar mici, pentru că se coc şi se pătrund mai uşor. Odată coapte, le îndepărtăm coaja arsă şi le zdrobim bine cu o furculiţă. Dăm un praf de sare, unul de piper şi adăugăm usturoiul (românesc, nu chinezesc care nu-mi place deloc) zdobit şi o linguriţă de ulei. Amestecăm şi obţinem un sos cu o aromă excelentă.
Punem apă în ceaun şi preparăm o mămăligă, care poate fi mai tare sau mai moale, după cu o preferă fiecare. Asezăm mămăliga lângă pastrama de berbecut şi alături de aromatul sos de roşii coapte şi usturoi. Chiar dacă nu obişnuieşti să bei vin, un pahar de vin roşu se cere abitir a fi prezent, de gustul şi aroma preparatului nostru.
Să fiţi bine!