Cea mai simplă si, probabil, cea mai apreciată dintre preparatele cu urzici, această mancare de urzici cu usturoi este vedeta care deschide meniul de primăvară, bazat în mare parte pe o abundentă prezenţă a verziturilor sălbatice – leurda, loboda, dragavei, urzici – sau de grădină ţărănească – spanac, salată. Toate aceste daruri culinare oferite de primăvară sunt liantul şi fac trecerea de la mâncărurile de iarnă, mai consitente şi cu mai mult porc, către sărbătorile pascale şi miel. Mancarea de urzici cu usturoi necesită oarece migală la grijirea urzicilor, mai ales dacă au fost recoltate mai neglijent, dar, ca tehnică de preparare, este la îndemâna oricui doreşte şi este îmboldit de poftă de urzici.
Necesar ingrediente mancare de urzici cu usturoi:
- 1 kg urzici proaspăt culese
- 2 căpăţăni de usturoi românesc
- 3 linguri făină
- 1 lingură mălai
- ulei
- sare, piper
Spălăm bine urzicile, le curăţăm de codiţele mai tari dacă au fost recoltate astfel, de eventualele fire de iarbă şi alte buruieni. Le lăsăm într-o strecurătoare să se scurgă bine. Punem o oală cu apă pe foc şi când apa este fierbinte adăugăm urzicile şi le opărim 2-3 minute. Scoatem urzicile opărite şi le lăsăm într-o strecurătoare să se scurgă apa. Nu aruncăm apa în care le-am opărit.
Într-o tigaie încăpătoare sau cratiţă, punem o lingură de ulei şi un polonic de zeamă din oala în care le-am opărit. Amestecăm făina cu mălai şi adăugăm treptat în cratiţă, aşezată pe foc mic, până formăm rântaşul şi se găteşte bine făina. Pe măsură ce zeama este absorbită, mai adăugăm căte un polonic. Mărunţim bine urzicile opărite şi le punem în cratiţă, peste rântaş. Dăm un praf de sare şi unul de piper. Amestecăm bine cu o lingură de lemn, ţinând în continuare cratiţa pe foc mic, până se leagă bine mâncarea. Cantitatea de făină şi mălai se reglează funcţie de cantitatea de urzici, astfel încât mâncarea să se lege bine, să de vină tartinabilă.
Funcţie de căt de usturoiată dorim mâncarea, putem pune usturoiul zdrobit când măncarea este încă pe foc şi amestecăm un minut pentru ca, datorită fierbinţelii, usturoiul să-şi mai piardă din tărie. A doua variată este să oprim focul, să zdrobim usturoiul şi apoi să-l adăugăm la mâncare. Eu, fiind ataşat de usturoi, prefer mancarea de urzici mai usturoiată şi aplic a doua variantă. La final, gustăm şi potrivim de sare, dacă mai este nevoie. Această mancare de urzici cu usturoi se mănâncă, tradiţional, cu mămăligă.
Să fiţi bine!