Tributar unei ciorbe de bureţi de rouă mâncată în copilărie, de cele mai multe ori ciupercile pleurotus le prepar ciorbă. Pentru ca nu mai am posibilitatea să procur bureţi de rouă, am găsit înlocuitor aceste ciuperci care se aseamănă ca textură şi gust. Totuşi, am avut mereu senzaţia că aceste ciuperci sunt slab valorificate şi că trebuie să le experimentăm în mai multe preparate. Cărnoase, cu o textură mai elastică, ciupercile pleurotus se comportă bine şi dacă fac subiectul unor mâncăruri preparate la tigaie, drept pentru care, azi, le-am însărcinat să însoţească nişte ouă ochiuri într-un sos de smântână. Oua cu ciuperci şi smantână – o gustare uşor de preparat, într-un timp scurt, care, cu siguranţă, va caştiga aprecieri.
Ingrediente necesare reţeta de oua cu ciuperci:
- 200 gr ciuperci pleurotus
- 2-3 ouă
- 150 gr smantână
- 1 ceapă verde
- jumătate de ardei gras
- ardei iute (opţional)
- sare, piper, boia
- ulei
Încingem o tigaie cu un strop de ulei şi călim uşor ciupercile mărunţite cu cepa tocată, timp de 5 minute. Dăm un praf de sare şi unul de piper. Oprim puţină ceapă verde pentru ornat, la final. Supă ce ciupercile s-au călit, adăugăm ardeiul gras cubuleţe şi câteva rondele de ardei iute (numai dacă mâncăm iute). Călim totul încă 2-3 minute.
Adăugăm smântăna şi amestecăm. Lăsăm să fiarbă uşor timp de 2-3 minute, facem cu lingura 2 lăcaşuri şi punem ouăle. Punem un capac pe tigaie, pentru a-şi face căldura şi aburul datoria de a gătii ouale. Când ouăle sunt gata, luăm tigaia de pe foc şi ornăm cu ceapa verde şi boia.
Aceasta porţie de oua cu ciuperci pleurotus este foarte gustoasă cu pâine proaspătă sau (pentru mămăligari) cu mămăligă rece.
Să fiţi bine!