Face buna tovarasie cu postul dar cine-i cel ce nu aprecieaza varza calita langa un purcelus, langa o afumatura sau langa o pulpa rumena si zemoasa de curcan. O vad si azi pe mamaie la vatra de tina calind pe indelete la foc mic de vreascuri o tava mare cu varza rumena ce se intregea cu o mamaliga galbena, vartoasa pusa pe carpator si care-si astepta ata.
Ingrediente varza calita:
- 1 varza ( dulce sau murata)
- o ceasca bulion
- 1 legatura marar
- ulei sau untura
- piper, boia, foi de dafin, cimbru, sare
Preparare varza calita:
Se toaca varza proaspata marunt si se freaca, in maini, cu sare. Daca avem varza murata trebuie spalata sa se desareze daca este prea sarata. Se pune intr-o cratita cu putin ulei sau cu untura si se pune pe foc mic, sa fiarba incet, 20 de minute si sa-si lase apa. Se amesteca din cand in cand sa o cuprinda bine caldura. Daca doriti ca varza calita sa fie de post nu folositi untura.
Dupa ce s-a inmuiat se opreste focul si se adauga ceasca cu bulion, piper boabe, 2 foi de dafin, o lingura de boia dulce ( sau iute daca va place mai condimentata) si o crenguta verde sau uscata cimbru. Se amesteca bine. Punem un paharel de apa si bagam cratita la cuptor sa scada bine si sa se rumeneasca cca. o ora. Eu obisnuiesc sa scot cratita din cuptor de 2-3 ori in aceasta ora si sa amestec varza. Ultima data toc si legatura de marar si o amestec in varza. Mai las cratita la cuptor cca. 20 de minute si opresc focul. La final varza trebuie sa fie bine scazuta si rumenita.
Mancare apreciata in post varza calita poate fi mancata simplu, cu mamaliguta. In restul timpului poate insoti orice carne rumena si un vin rosu. Apreciez in mod deosebit varza calita preparata din varza acra, murata si calita cu untura (chiar daca este mai grea).
Sa aveti pofta!