Oltenii practici au obiceiul de a face din muraturi prajeli si tocanite – cum ar fi mancarea de gogonele -, ce vin cu inedit avand un aer de prospetime iarna si racoroase vara. In linia asta se incadreaza si aceasta mancare de castraveti murati aromata bine cu marar. Carnea poate fi de pui, porc, vita si chiar miel dar castravetii este obligatoriu sa fie din cei acriti la saramura ci nu in otet.
Ingrediente de mancare de castraveti murati:
- 1 piept pui sau 2 pulpe dezosate
- 1 kg castraveti murati ( 7-8 bucati)
- 2 rosii
- 1 ceapa
- 1 legatura marar
- 2-3 linguri bulion
- cimbru uscat, sare, ulei,
Curatam ceapa, o taiem marunt si o punem la calit intr-0 cratita, in 2 linguri de ulei. Atunci cand ceapa devine transparenta, taiem carnea in bucati potrivite si o adaugam peste ceapa calita.
Feliem castravetii rondele (mai mari sau mai mici dupa cum doriti sau ii puteti taia cubulete) si cand carnea s-a rumenit si a prins putina crusta, punem un pahar de apa, castravetii si lasam sa fiarba la foc incet cca. 30 minute. Intre timp mai completam cu apa calduta daca a scazut mancarea prea mult. Daca castravetii sunt excesiv de sarati ii spalam bine in apa rece.
Rosiile le decojim si le tocam cubulete marunte. Le adaugam in cratita impreuna cu bulionul si cimbru- de care avem- verde sau uscat si lasam sa mai fiarba 20 minute.
Cand castravetii s-au inmuiat si tocanita este gata, tocam mararul si-l presaram peste mancare.
Sa aveti pofta!