Cu toate că tocana de pipote este săţioasă, gustoasă şi simplu de preparat, o prepar destul de rar şi numai pentru propia-mi poftă deoarece copii nu agreează pipotele. De fiecare dată, în orice mâncare s-ar găsi, că este ciorba de pasare, tocaniţă, ciulama sau altă găteală, pipotele îmi revin mie. Puţin egoist, îmi convine situaţia pentru că îmi plac foarte mult inclusiv gătite simplu, fierte cu sare şi mâncate cu hrean.
Ingrediente necesare tocana de pipote:
- 500 gr. pipote de pui
- 4 cepe mari
- 4-5 catei de usturoi
- 1 ardei gras
- pasta de rosii sau bulion
- 1 legatura patrunjel
- piper, boia, foi de dafin, sare, ulei
Preparare:
1. Curătăm ceapa, o tocăm mai mare sau mai mărunt, după preferintă si o călim uşor cu putin ulei într-o cratită. Tocăm ardeiul gras cubuleţe si il adăugăm peste ceapă, împreună cu 2-3 frunze de dafin. Amestecăm cu o spatulă şi înăbuşim totul cu o ceşcuţă de apă. Fierbem uşor 2 minute. Ardeiul nu este obligatoriu dar mie imi place în orice tocană si ca atare, il folosesc.
2. Cand s-au înăbuşit adăugăm pipotele curăţate bine si tăiate felii sau in două dacă sunt mai mici. Adăugăm apă căldută sau supă de carne (dacă este) astfel încât să fie acoperite pipotele şi lăsăm să fiarbă acoperit cca. o ora la foc încet. Verificăm cu o furculiţă dacă pipotele sunt fierte. Dacă avem pipote de curcan, gâscă sau raţă va fi necesar sa creştem timpul de fierbere.
3. Dupa o ora adăugăm usturoiul tocat mărunt si 3-4 linguri de pastă de rosii sau bulion si amestecăm sa se omogenizeze. Dacă veti folosi rosii proaspete tăiate cubulete este bine, eventual sa mai adăugati 1 lingurită de zahăr pentru a echilibra aciditatea roşiilor şi pentru a obţine o tocană mai gustoasă.
4. Imediat, după căteva clocote, punem sare, piper macinat si boia dupa gust. Eu obişnuiesc să folosesc mai mult piper si boia pentru ca imi place mai picant. Mai lăsam 10 minute pe foc mic şi tocăniţa este gata.
5. Aromăm cu pătrunjel proaspăt tocat.
Tocana de pipote se mănâncă fierbinte cu mămăliguţă caldă dar, dacă preferaţi, merge si cu orez sau cartofi natur. Am scris si despre tocanita de ciuperci sau tocana de pui. În materie de tocaniţe interesanta este tocana moldoveeneasca in vas de lut acoperit cu aluat.
Sa fiti sănătoşi !