Suna putin ciudat salata de rosii galbene, nu-i asa? Oricat ar parea de banala, fiind vorba despre rosii, salata asta mie imi place in mod deosebit datorita dressing-ului de mai jos care-si face foarte bine datoria organoleptica. Rosiile galbene se intalnesc mai rar prin piete si la fel de rar se si cumpara, dovada fiind pretul care este de 3 ori mai mic comparativ cu rosiile noastre traditionale. Cel putin, asta este situatia intalnita in pietele din Craiova, fiind similara cu a dovleceilor zucchini ( dovleceii de culoare verde) si a lubenitelor (pepeni verzi) cu miezul galben nu rosu, ce sunt privite cu reticenta de consumatori. Aici, am gasit un blog cu zicere interesanta despre rosii…
Ingrediente necesare salata de rosii galbene:
- 5-6 rosii galbene coapte dar ferme
- 1/2 legatura marar
- 3 lingurite ulei de masline
- 2 catei de usturoi
- 1 ceapa mica
- 1 lamaie
- 1 lingurita zahar
- piper proaspat macinat, boabe de mustar proaspat macinate, sare
Functie de marimea rosiilor le feliati sau le injumatatiti daca sunt cherry. Prefer ca rosiile sa fie taiate felii mai mari pentru a-si pastra identitatea in fata dressing-ului. Tocam marunt mararul si zdrobim bine cei doi catei de usturoi. Ceapa curatata o dam pe o razatoare mica. Pregatim dressingul separat intr-un bol, amestecand mararul tocat, uleiul de masline, zeama de lamaie, o lingurita zahar, ceapa si usturoiul, piperul proaspat macinat (obligatoriu) si boabele de mustar zdrobite in mojar. Adaugam sare dupa gust si amestecam bine sa se topeasca zaharul si sa se armonizeze ingredientele, dressing-ul devenind suspensie.
Turnam peste rosiile feliate si amestecam cu grija sa profite bine rosiile de dressing. Acoperim vasul cu salata si-l lasam o jumatate de ora sa se intrepatrunda gusturile si aromele. La final ornam cu busuioc sau menta proaspete. Daca va place menta, sfatul meu este sa tocati fin frunzulitele chiar daca sunt micute pentru ca, intregi, au un gust prea pregnant care domina si acopera restul ingredientelor.
Sa fiti bine!