Dacă tinem cont ca prazul este pasaportul celor ce provin din Republica Oltenia am putea denumi aceasta mancare de praz si – mancare de pasapoarte oltenesti. Avand in vedere prezenta cepei oltenesti in aceasta mancare dedicam, pentru magulire, cateva versuri olteanului:
Oltenii şi integrarea
Pasaportul de oltean
M-a făcut european:
Si-astăzi pot să sar pârleazul
Să lansez în U. E…. prazul. Dumitru Botar-Tabor din Taborisme (2010)
N-ar fi rau ca macar prazul sa-l lansam in U.E. si asta nu pentru ca francezi sau englezii l-ar vedea rar, dimpotriva au in toate gradinile si market-urile si mananca mult mai mult decat noi numai ca, al lor, este mai mult prazoaica ( adica prazul ala mai scurt si indesat). Mai mult, Tara Galilor are ceapa olteneasca printre simbolurile nationale. La lipirea prazului de oltean a contribuit decisiv, cu mult umor, marele actor Amza Pellea dar Occidentul mananca mult mai mult praz decat olteni sau romani in general asa ca aceasta idee este falsa.
Ingrediente necesare pentru mancare de praz cu masline si ciuperci:
- 3 fire de praz,
- 400 gr ciuperci
- 200 gr masline
- o ceapa mare
- 2 rosii
- 3 linguri de pasta de rosii
- 3 catei de usturoi
- 1 legatura marar
- 2-3 crengute micute de cimbru, piper macinat, boia, sare si ulei
Preparare mancare de praz:
Curatam ceapa, o tocam si o punem la calit intr-o cratita cu ulei, nu prea mult, dar incins la foc mic. Cand ceapa s-a rumenit adaugam ciupercile tocate ( eu am avut ciuperci la borcan), usturoiul feliat, rosiile taiate cubulete, un praf piper si unul boia. Am pus si trei lingurite de pasta de rosii sa ajut cele doua rosii tocate, pentru culoare.
Tinem 5 minute pe foc ( mestecam sa nu cumva sa se lipeasca) si adaugam prazul curatat, spalat si taiat bucati de 2-3 cm ( cat o imbucatura). Adaugam si crengutele de cimbru. Tot acum punem si o cana cu apa si lasam sa fiarba incet pentru 30 minute.
Mai aruncati un ochi la cratita sa nu scada zeama, caz in care mai puneti o cescuta cu apa. Cand s-a scurs jumatatea de ora si prazul s-a inmuiat, adaugam si maslinele cu samburi sau fara, dupa preferinta fiecaruia.
Mai lasam 10 minute pe foc si mancarea-i gata. La final adaugam sare dupa gust, tocam mararul si-l presaram peste mancarea de post. Aceasta mancare de praz cu masline si ciuperci se poate manca atat calda cat si rece, fiind racoroasă si usoară.
Sa fiti sanatosi si prosperi!