Gandind sa profit, cat mai permite timpul si anotimpul, de prezenta taranilor in piata cu, probabil, ultimul val de productie autohtona de gradina am aruncat un ochi prin piata cartierului si am remarcat cam de o saptamana prezenta pe tarabe a celei de-a doua recolte de teci din acest an. Imbarbatat de acest reper m-am gandit ca ar fi bine sa renunt pentru o zi la proteina animala si am ales drept compensare o varianta de post, cu tucara, respectiv mancare de fasole teci. Tecile de tucara sunt tecile galbene , normale ca latime sau altfel zis, nici late dar nici fideluta.
Cautate la culoare, gasim la noi in piete, asa cum se stie, predominant teci galbene, urmate de tecile verzi si in coada, pe locul trei, tecile pigmentate cu rosu. Culoarea galbena vine de la compusii numiti flavonoide , culoarea verde de la clorofila, iar dungile rosii aflate pe unele teci sunt determinate de pigmenti antocianici . Datorita acestor compusi, fasolea teci si-a atras laudele nutritionistilor. Prin urmare orice teci gasiti, din cand in cand, mancati-le!
Ingrediente necesare mancare de fasole teci sau fasole verde:
- 500 gr. fasole teci
- 2 cepe
- 4 rosii
- 2-3 catei de usturoi
- 1/2 legatura marar
- 1/2 legatura patrunjel
- 1 ardei iute uscat, mic ( nu este obligatoriu)
- sare, piper, ulei
Taiam capetele la teci, le spalam in apa rece si eventual, daca sunt lungi, le injumatatim. Punem tecile in apa clocotita, cu sare si le fierbem timp de 30 de minute.
Separat, intr-o tigaie calim ceapa tocata solzisori. Rosiile le taiem cubulete marunte, zdrobim usturoiul si ambele le punem peste ceapa calita. Eu am adaugat un ardei iute, mic si uscat, fara sa-l rup, ce-i da mancarii un gust foarte vag de iute ce completeaza foarte bine dulceata lasata de ceapa si teci. Tot acum am presarat un prim praf de piper proaspat macinat ( cam cat ei cu trei degete).
Am amestecat si am mai lasat 5 minute pe foc pana sa adaug fasolea teci. Am pus tecile si le-am acoperit cu apa calduta, lasand sa fiarba putin peste 30 minute la foc incet astfel incat, sa se evapore treptat apa si sa se patrunda bine fasolea. Tecile nu trebuie sa se faramiteze ci sa ramana intregi, dar fierte si moi. Timpul de fierbere depinde de cat de batrane sunt tecile cumparate. Este bine ca in piata sau de unde achizitionati tecile, sa le incercati rupand o teaca si urmarind sa fie proaspata ( daca este proaspata se rupe, nu se arcuieste) si sa nu aiba ate. Daca totusi fasolea are ate, curatati-le si va trebuie sa fierbeti mai mult tecile.
Gustam mancarea, verificam gustul si daca tecile s-au inmuiat. Astfel, putem sa apreciem timpul de preparare. Indiferent ce mancare preparam, o gustam pentru ca asa stim daca trebuie sa intervenim sau nu, daca suntem pe drumul cel bun.
Cand consideram ca este aproape gata, adaugam mararul si patrunjelul tocat, sare dupa gust, amestecam, mai tinem doua minute pe foc si oprim. In acest moment cand mancare este aburindă, mai dam un praf fin de piper proaspat macinat.
Va recomand sa incercati aceasta mancare de fasole teci insotita de un mujdei simplu si ceva mai subtirel.
Sa fiti sanatosi si sa aveti pofta!