Azi mi-a venit pofta periodică de fasole, o poftă care nu cred că ocoleşte pe cineva fie bogat sau sărac, bătrân sau tânăr, gras sau slab, înalt sau scund, cu chelie sau nu…şi care se activează mai des pe masură ce frigul începe să-şi arate colţii. Am pregătit o fasole cu ciuperci si carnati proaspeti, apreciată unanim de majoritatea feminină de la domiciliu şi în special de copii, la care orice reţetă de fasole are mare trecere.
Ingrediente necesare reteta de fasole cu ciuperci si carnati:
- 300-400 gr. fasole uscată
- 400 gr. cârnaţi proaspeţi
- 4 roşii coapte bine sau o cutie de roşii cuburi
- 3 cepe
- 1 fir mic de praz ( nu este obligatoriu)
- 200 gr. ciuperci
- 1/2 legătură pătrunjel
- piper măcinat, boia dulce, cimbru uscat, sare, ulei pentru prăjit
Preparare:
1. Cu fasolea procedăm ca de obicei: o lăsăm la înmuiat peste noapte să se hidrateze, o fierbem câte 20 de minute în două ape pe care le aruncăm şi o fierbem până la final în cea de-a 3-a apă. Dacă fasolea este nouă nu este nevoie de să fie lăsată atâta timp la înmuiat şi nici să fie schimbată apa de două ori. Nu punem sare în apa în timpul fierberii pentru că întăreşte fasolea.
2. Curăţăm ceapa, o tăiem mărunt şi o punem la călit împreună cu prazul bine spălat şi mărunţit. Peste ceapă adăugăm ciupercile proaspete tăiate felii sau ciuperci feliate din conservă (cum am avut eu), scurse bine.
3. Le dăm un praf de sare, o lingurită de boia şi un vârf de cuţit piper, proaspăt măcinat, le amestecăm şi le călim pe toate, la foc mic, 15 minute. Peste ceapa şi ciupercile călite adăugăm fasolea fiartă şi roşiile cubuleţe curăţate de coajă ( din conserva sau proaspete).
Presărăm cimbru uscat şi mai punem o cană cu apă astfel încât să mai fiarbă la foc încet 30 minute. Gustăm să verificăm măsura în care s-au armonizat şi întrepătruns aromele şi dacă considerăm, mai adăugăm sare. Mie îmi place ceva mai dulce şi dacă nu sunt multumit de dulceaţa dată de ceapa mai adaug putin zahar. Am observat ca este multă fasole pe piată şi în special cea egipteană (care predomină), ce are un gust destul de fad şi drept urmare o îmbunătăţesc cu puţin zahăr.
4. Cât se scurg cele 30 minute, prăjim cârnaţii proaspeţi în tigaie sau pe grătar după cum binevoieşte fiecare. Recomand cârnaţii proaspeţi deoarece sunt mai generoţi la gust şi aromă. Când fasolea este gata armonizată şi omogenizată într-un tot unitar ce ne multumeşte papilele gustative, oprim focul şi o împodobim cu verdeaţă mărunţită şi cârnaţii rumeniţi.
Dacă găsim prin cămară 2-3 raci, ciusti, ardei uscaţi îi dăm pe flacără si-i înmuiem în fasole să se cunoască şi să-şi lase aroma inconfundabilă de copt. Punem capac la cratiţă şi lăsăm câteva minute să-şi mai tragă sufletul, ca asa este omeneşte. Pregătim o acritură – gogonele, morcovi, conopidă, varză, sfeclă roşie- şi strigăm: la masaaa!
Cea mai bună fasole consider că este fasolea ţărănească la oală de lut, dar recomand cu tărie şi icrele de fasole, iahnia şi fasolea făcăluită.
Sa fiti bine!