Una dintre cele mai apreciate ciorbe româneşti, ciorba de perisoare mi-a plăcut întotdeauna acrită cu zeamă de varză şi aromată cu leuştean proaspăt. De asemenea, îmi place ca ciorba să aibă zeamă suficientă ce merge mâncată fierbinte cu ardei iute sau cu hrean în oțet. Pentru perișoare se pot folosi diverse cărnuri, tradițional amestecul porc-vită fiind cel mai folosit, dar vă spun ca de ex. din carne de curcan iese o foarte gustoasă ciorbă de perișoare. Excelentă pentru mahmureală, răceală sau oboseală, ciorba de perisoare are efecte miraculoase atunci când ești afectat în capacitatea de funcționare din diverse motive.
Necesar ciorba de perisoare:
- 400 gr. carne tocata, de porc sau vita sau amestec din ambele
- 2 morcovi,
- 1 rădăcina potrivita de pătrunjel
- 1 rădăcină micuță păstârnac
- 1 telina potrivită
- 2 cepe mijlocii
- 1 ardei gras,
- bulion sau 3-4 rosii,
- o jumătate litru zeama de varza sau borș.
Preparare
Morcovul, rădăcina de pătrunjel, păstârnacul, țelina, ardeiul gras și o ceapa se toaca mărunt sau se dau pe răzătoarea cu găuri mari și se pun la fiert pentru o jumătate de ora.
În acest timp preparam compoziția perișoarelor. Amestecam carnea tocata, 2 oua, o ceșcuță mica cu orez, un vârf de cuțit piper, sare și cea de-a doua ceapa, tocata și călită în prealabil. Ceapa poate fi dată pe o răzătoare fină, nu neapărat călită. Se adauga patrunjel frunze tocat si putin leustean. Se amesteca bine pana se omogenizează compoziția.
Înainte de a prepara perișoarele, adăugăm roșiile tăiate cubulețe. Dacă avem roșii românești, bine coapte și zemoase, sunt foarte bune, în caz contrar ( de ex. iarna), este mai bine să folosim bulion sau roșii cubulețe la conservă. Roșiile turcești sau olandeze ce se găsesc iarna nu au nici o valoare. Preparăm perișoarele. Se ia cu lingura din amestec, se rotunjește cu mana udă și formăm perișoarele. După ce terminăm, punem perișoarele, una câte una, în ciorba ce fierbe încet de 25-30 de minute. Se mai lasă sa fiarbă oala acoperită, la foc încet, încă o jumătate de ora.
Cu 10 minute înainte de final se adaugă borșul sau zeama de varza. Se gusta și se potrivește de sare. Se trage oala de pe foc și se aromează cu pătrunjel și leuștean tocat (eu aromez cu ambele). Dacă doriți puteți drege ciorba de perișoare, la final, cu ou și cu smântână. Aşa am dres ciorba de perisoare de curcan prezentată aici.
Sa fiti bine!