Azi a nins. Îmi plac ridichiile mari, negre sau albe, de toamnă târzie, ce atrag atenţia când iarna îşi intră în drepturi; îmi place să le tai felii subţiri şi să le mănânc, aşezat relaxat în faţa televizorului, cu sare şi eventual, pâine prăjită. În satele din Oltenia se păstrează tradiţional, peste iarnă, într-o groapă acoperită, cu adâncimea de 1-1,5 m, alături de praz, evitând astfel atât alterarea cât şi îngheţul. Dintr-o astfel de locaţie am procurat două ridichii, una neagră, cunoscută ca fiind mai iute şi una albă care, deşi nu trebuia să fie iute, am constatat că s-a iuţit, cred eu, că de la seceta din acest an. Am preparat o salata de ridiche neagra, adăugând roşii cherry şi castraveţi să taie aciditatea şi iuţeala ridichiei. Ideea a fost să se asorteze şi cu pepitele de pui cu sos şi pâine prăjită pe care le-am pregătit rapid azi…
Necesar salata de ridiche cu roşii şi castraveţi:
- 1 ridiche neagră mai mare
- 300 gr. roşii cherry
- 1 castravete
- 1 portocală
- 1/2 legătură pătrunjel proaspăt
- ulei, sare, piper alb măcinat, oţet
Preparare:
Se curăţă ridichea şi se dă pe răzătoarea mare. Castraveţii se feliează. Roşiile cherry se taie jumătăţi. Se pun toate într-un bol şi se presară pătrunjelul proaspăt tocat. Se pune, separat, într-un castronel o linguriţă de oţet, 3 linguriţe de ulei, un praf de sare şi unul de piper alb proaspăt măcinat şi se freacă până devine emulsie, preparând astfel cel mai simplu dressing pentru salată, vinegreta. Se toarnă peste salată şi se omogenizează bine. Portocala se taie jumătăţi şi se stoarce peste salata de ridiche.
Se lasă să se armonizeze cel puţin 30 minute. Chiar dacă s-a întâmplat ca ridichea să fie foarte iute, combinaţia cu roşii, căstraveţi şi sucul portocalei niveleză asperităţile ridichiei.
A venit iarna şi este bine să nu neglijăm ridichea neagră care, bogată în vitamina C, poate preveni afecţiunile specifice anotimpului friguros. Pentru cei ce doresc să mai dea jos kilograme, ridichea este un aliment care arde binişor grăsimile. Această ridiche se mânca mult în toată Europa înainte de aducerea cartofilor de spanioli. Avea şi un renume de hrean al parizienilor deoarece nu lipsea de pe mesele francezilor în urmă cu ceva secole.
Aşa cum am scris mai sus am asociat salata de ridiche cu, le-am zis eu, pepite de pui înecate în sos aromat şi pâine prăjită.
Să fiţi sănătoşi, prosperi şi să vă bucuraţi de această lună de sărbătoare!