Orezul prăjit în stil chinezesc a câştigat şi la noi teren dat fiind faptul că vine cu puţin exotism, este gustos, rapid de preparat şi destul de săţios. În principiu este o garnitură care se potriveşte cu mai toate cărnurile orezul fiind considerat pâinea chinezului. Reţeta este foarte bună şi pentru a valorifica resturile de orez fiert rămase de la alte mâncăruri. De altfel, se pare că în China aşa a apărut aceasta reţetă, în urma încercărilor de a valorifica orezul fiert rămas de la masa de peste zi. Am găsit plăcut să însoţesc carnea de porc cu orez prăjit.
Ingrediente necesare porc cu orez prăjit:
- 400 gr muşchi de porc ( sau eventual pulpă) – pentru 4 portii
- 200 gr orez cu bobul lung (eventual prefiert ), bun fiind orezul basmati
- 1 ou
- 2 morcovi
- 1 ceapă potrivită
- 3-4 căţei de usturoi
- 1 ardei gras roşu nu prea mare sau ardei kapia
- 1 pumn de mazăre congelată
- ulei de măsline, sos de soia, piper alb măcinat , sare
Pentru marinarea cărnii de porc:
- sos de soia
- ulei de măsline
- 4-5 căţei de usturoi
- piper măcinat, coriandru măcinat, boia, maghiran
- pătrunjel verde
Preparare porc cu orez chinezesc:
1.Tăiem carnea fâşii de 1-1,5 cm o punem într-un bol. Punem peste carne 2 -3 linguri de ulei de măsline, 2 linguri de sos de soia, pătrunjelul tocat, un vârf cuţit de piper proaspăt măcinat, o linguriţă boia şi una de coriandru, o linguriţă maghiran, căţeii de usturoi feliaţi subţire. Atenţie la sare pentru că sosul de soia este destul de sărat, mai ales dacă este light, aşa că nu mai presărăm sare acum, la marinare. În schimb când prăjim carnea, gustăm obligatoriu şi mai dăm săre dacă mai este necesar. După ce am pus toate ingredientele peste fâşiile de carne, frământăm bine, în mâini, carnea să se ungă bine şi să-şi facă treaba marinada. Acoperim bolul cu o folie şi lăsăm să se odihnească. Bine ar fi dacă ar sta minim 2 ore dar dacă este grabă puteţi trece la prăjit după 15 minute. Obişnuiesc să-mi prepar carnea de seara şi să o las la marinat în frigider până a doua zi, când o prăjesc.
2. Dacă dorim un orez prăjit de excepţie se impune conform tradiţiei chinezeşti să fierbem orezul cu o seară înainte şi să-l lăsăm la frigider peste noapte, înfoind-ul cu furculiţa să respire. Astfel, orezul va absoarbi întreaga umezeală şi prin derularea peste noapte a unui scurt proces de uscare orezul va căpăta fermitate. În orice caz, înainte de prăjire orezul trebuie bine răcit. Despre cum se poate prepara orezul prăjit în stil chinezesc am mai scris aici.
3. Reluam pe scurt – Călim al dente legumele : ceapa, morcovul, mazarea şi ardeiul în ulei aromat cu usturoi. Punem oul bătut şi amestecăm repede cu spatula să se facă franjuri. Adăugăm orezul. Gustăm şi condimentăm.
4. Carnea de porc fâşii o prăjim pe toate părţile la foc iute în două linguri de ulei, agitând des tigaia sau wok-ul ( sau amestecând cu spatula).
5. Punem carnea rumenită peste orez şi eventual ornăm cu verdeaţă. Se mănâncă cald.
Să fiţi sănătoşi!