Pui cu cuscus şi sos, mâncare asemănătoare tocanei de pui, am întâlnit-o şi mâncat-o în Franţa, mare consumatoare de cuşcuş, dată fiind şi provenienţa acestuia din Magreb, ţări ce au fost, până mai ieri, colonii franceze. În 2011, reieşea dintr-un sondaj că cuşcuş-ul deţine locul trei în topul mâncărurilor favorite ale francezilor, fiind considerat măncare tradiţională. Se mănâncă mult şi a devenit popular şi în Spania, Italia, Portugalia şi Grecia. În general în Occident dar şi în supermarket-urile noastre se gaseşte cuşcuş pre-aburit şi uscat numit şi cuşcuş instant. În schimb, la nord-africanii, tradiţional se prepară la abur în vase speciale denumite kiskas sau couscoussier, în franceză . De obicei, într-o accepţiune generală cuşcuş în meniul unei restaurant înseamnă cuşcuş cu o tocană.
Ingrediente necesare pui cu cuscus si sos:
- 2 pulpe dezosate sau piept de pui
- 200 gr cuscus
- 1 ceapa
- 4 caţei de usturoi
- 400 gr cuburi de roşii decojite
- 1 ardei iute
- curry, piper, sare, zahar
- ulei de măsline
Preparare pui cu cuscus si sos:
1. Se spală carnea, se înlătură pielea şi se taie îmbucaturi. Se aşezonează cu sare şi piper şi se rumeneşte în două linguri de ulei într-o tigaie încinsă. Se acoperă să se păstreze caldă.
2. Se toacă ceapa mărunt, se feliează usturoiul şi se călesc într-o altă tigaie 3 minute.
3. Se dă un praf de sare şi se adaugă o lingură de curry. Se amestecă să se omogenizeze.
4. Se adaugă cuburile de roşii şi o ceaşcă de apă călduţă. Se fierbe încet 5 minute să scadă. Spre final se pune o linguriţă de zahăr să echilibreze aciditatea roşiilor.
5. Punem cuşcus-ul într-un vas, presărăm sare şi îl opărim cu 200 ml apă fierbinte. Deci, o măsură de cuşcuş se prepară cu o măsură de apă. Îl lăsăm 5 minute să se umfle, punem o lingură de ulei de măsline şi îl “înfoiem” cu o furculiţă să se desprindă boabele. Presărăm peste cuşcuş ierburi de Provence.
6. Se pune carnea în farfurie, sosul peste carne şi garnitura de cuşcuş alături. Se ornează cu rondele de ardei iute sau dacă preferaţi cu pătrunjel sau frunze proaspete de busuioc.
Să fiţi sănătoşi!