Cred că acest tort de mere caramelizate este cel mai mâncat tort de casă de la noi dată fiind relativa uşurinţa în preparare cât şi faptul că nu este costisitor. Îmi place să fie bine însiropat şi chiar dacă, atât merele cât şi zahărul caramelizat, vin cu sirop, pentru mine de obicei, nu este de ajuns, aşa că o zeamă de compot este binevenită pentru suculenţa blatului. Este recomandat de cartea culinară ca fiind răcoritor, aşa că merele folosite nu ar trebui să fie prea dulci, dar nici prea mari sau prea tari. Tortul de mere mai are o caracteristică ce face uşor de reţinut reţeta şi anume faptul că ingredientele folosite la blat sunt egale cantitativ, de exemplu în cazul meu 6 ouă, 6 linguri zahăr şi 6 linguri făină. Adică putem să-i spunem tortul 666.
Necesar tort de mere caramelizat:
- 7-8 mere
- 150 gr zahăr pentru caramelizat şi 2 plicuri zahar vanilat
- 100 gr gem
- scorţişoară, stafide
- sirop sau zeamă de compot
- frişcă pentru ornat
Pentru blat-pandişpan:
- 6 ouă
- 6 linguri zahăr
- 6 linguri făină
- un varf cuţit sare
Prepararea:
1. Într-o cratiţă încinsă sau tavă pentru tort se pune 150 gr zahăr şi se topeşte -caramelizează. Se roteşte cratiţa până se tapetează lateralele cu zahar caramelizat, de un lat de palmă.
2. Se curăţă merele de coajă şi se scot cotoarele. Merele nu trebuie să fie prea mari şi nici prea tari. Se aşează în vas şi se umplu cu gem -după preferinţă-, stafide şi se pudrează cu scorţişoară. Aici se poate da frâu liber imaginaţiei şi se pot umple merele cu ce preferaţi: nuci, alune, anason, migdale, fistic, etc
3. Se introduce vasul la cuptor şi se coc merele 20 de minute până îşi lasă ceva suc.
4. Cât timp se coc merele se prepară blatul – pandişpan. Se bat bine 6 albuşuri cu 6 linguri de zahar adăugate treptat, cu cele două plicuri de zahăr vanilat şi cu un vârf cuţit sare până se obţine o bezea, o spumă tare. Se amestecă gălbenuşurile, se pun peste albusul bătut şi se omogenizează. Se adaugă trepatat 6 linguri de făină cernută şi se încorporează omogen, uşor, folosindu-ne de o lingură de lemn. Părerea mea este că nu este nevoie să folosim praf de copt la pandişpan pentru că riscăm să capete gust de praf de copt şi să facă cocoaşă la coacere.
5. Se pune pandişpanul în vas peste merele coapte. Se dă la cuptorul încins cca 30 de minute. Se face obligatoriu testul cu scobitoarea, respectiv se înfige scobitoarea în blat şi dacă se scoate curată, fără să se fi lipit pandişpan de ea înseamnă că este copt. Prin răcire timp de 10 minute, tortul se va desprinde de lateralele vasului şi îl putem răsturna pe un platou.
6. Se însiropeză cu zeamă de compot sau cu sirop format din apă, zahăr şi esenţă. Am preferat zeamă de compot de gutui. Am ornat acest tort de mere cu frişcă şi cu fructe de pădure.
Să fiţi bine!