Cu o tocana de legume cu carnati de porc mi-am ostoit azi, dorul de ceaunul ţărănesc şi pofta de mâncare săţioasă, de casă. Cu legumele participante trebuie să fim primitori şi cu îngăduinţă, astfel încât să-şi găsească locul în ceaun şi dovlecelul proaspăt şi ceva cartofi noi, ardeiul, roşia şi ce ne este la îndemână prin pieţe pentru că toate îşi merită locul. Pofta şi dorinţa fiecăruia face lista cu invitaţii la ceaun. Cârnaţii să fie de porc, mai corpolenţi, să aibă ce să dăruiască tocanei.
Necesar tocana de legume cu carnati:
- 400-500 gr de cârnaţi
- 500 gr cartofi
- 2 dovlecei
- 1 ardei gras mai mărişor
- 1 morcov
- 2 cepe
- 400 gr roşii conservă decojite sau proaspete
- 3 căţei de usturoi
- 1 legătură pătrunjel
- boia, piper, sare, ulei
Preparare:
1. Curăţăm, tocăm mărunt ceapa şi o călim 2 minute. Tăiem morcovul şi îl adăugăm la ceapa. Dăm un praf de sare, unul de piper şi o linguriţă de boia şi mai lăsăm 2 minute pe foc potrivit.
2. Stingem cu o cană cu apă călitura şi lăsăm să dea în clocot. Curăţăm cartofii, îi tăiem îmbucături şi îi punem în ceaun. Punem apa astfel incat sa acoperim cartofii. Lăsăm să fiarbă încet 5 minute.
3. După 5 minute, deoarece fierb mai uşor, adăugăm dovleceii tăiaţi cubuleţe.
4. După câteva clocote la foc mic, tocăm ardeiul gras şi-l punem în ceaun.
5. Punem şi roşiile decojite sau roşii proaspete tăiate cubuleţe. Eventual, mai completăm cu apă.
6. Feliem cârnaţii şi îi punem în tocană, imediat după roşii. Lăsăm să fiarbă încet cca 20 minute, până scade şi se formează sos. Focul trebuie să râmănă încet pentru a nu se fărâmiţa excesiv legumele.
7. Ornăm şi aromăm, la final cu pătrunjel proaspăt tocat. Pentru un rezultat mai condimentat, dăm un praf de piper la final.
Să fiţi bine!