Surprinzătoare şi fără echivoc gustoasă această fasole verde cu carne tocata. Pentru că acum mi-a trecut prin minte să arânjez o întâlnire între cele două ingrediente – fasole verde şi carne tocată – am făcut acest demers şi vă asigur că rezultatul merită toată strădania care, dealtfel, este redusă. Preparată simplu, mancarea de fasole păstai cu carne tocată cu siguranţă se va dovedi a fi foarte gustoasă şi vă va mulţumi pofta.
Necesar fasole verde cu carne tocata:
- 1 kg fasole verde
- 300 -400 gr carne tocată amestec sau de care preferaţi
- 2 cepe
- 1 morcov
- 2-3 roşii coapte bine sau 200 gr. roşii decojite conserva
- 3-4 căţei de usturoi
- 1 legătură mărar
- 1/2 legătură pătrunjel
- piper, boia, sare, ulei
Preparare:
1. Tocăm mărarul şi-l amestecăm cu carnea tocată. Adăugăm şi ceva piper proaspăt măcinat, o linguriţă de boia şi un praf de sare. Amestecăm să se omogenizeze şi lăsăm un sfert de ceas să se aromeze carnea şi să se întregească gustul.
2. Tocăm mărunt ceapa şi morcovul. Le călim într-o cratiţă, în 2-3 linguri de ulei încins până le ia căldura şi ceapa devine sticloasă.
3. Adăugăm carnea tocată şi amestecăm cu călitura. Cu o spatulă omogenizăm bine amestecul, să se fărâmiţeze bine carnea şi să-şi schimbe culoarea. Carnea va lăsa ceva suc şi lăsăm să se călească 4-5 minute.
4. Adăugăm un pahar de apă – sau supă de legume – şi lăsăm să fiarbă la foc încet. Spălăm fasolea verde, îi înlăturăm capetele şi tăiem tecile jumătăţi. Le punem peste carne, în cratiţă. Mai completăm cu apă până se acoperă tecile şi lăsăm să fiarbă încet. Despre fasolea verde am mai scris la mancarea de post cu ţucară şi la salata de fasole verde.
5. Peste 20 de minute adăugăm roşiile şi lăsăm să fiarbă în continuare, încet, să scadă şi să se formeze sos. Gustăm tecile de fasole să verificăm dacă sunt fierte. Nu le fierbem până se fărâmiţeză ci e bine să rămână mai ferme, al dente.
6. Când fasolea este mulţumitor de fiartă, adăugăm căţeii de usturoi curăţaţi şi mărunţiţi. Gustăm şi potrivim de sare. Mai lăsăm 2 minute pe foc şi oprim aragazul. Pentru tuşa finală dăm un praf de piper proaspăt şi aromăm cu pătrunjel verde.
Să fiţi bine!