Amestecul de mamaligă cu cartofi vine din Bucovina pentru a da o notă de inedit şi savoare bucătăriei româneşti. Calitatea şi fineţea acestei mămăligi era, în tradiţia locului, aport important la lada de zestre a tinerelor bucovinene cărora le venise vremea de măritiş. Însoţim această mămăligă fudulă cu un sos uşor, de vară, din roşii şi ardei copţi şi cu un piept de pui şatirat pe grill. Îi dăm o notă de latinitate cu ajutorul aromei de oregano şi ne bucurăm de această simplitate cu gust atât de cunoscut dar totuşi mereu surprinzător. Piept de pui cu sos de rosii si mamaliga cu cartofi…
Necesar piept de pui cu sos si mamaliga cu cartofi:
- 1 piept de pui
- 1 kg roşii bine coapte
- 1-2 ardei kapia
- 4-5 căţei de usturoi
- 4-5 cartofi
- 1 cană mălai
- piper, boia, oregano, sare
- ulei de măsline
- 2 linguri de unt
Preparare:
1. Spălăm roşiile, le punem într-o tavă şi le băgăm la cuptor să se coacă. Curăţăm cartofii îi tăiem cuburi şi îi punem la fiert în apă cu sare. După ce s-au copt roşiile, le curăţim coaja şi le pasăm cu o furculiţă.
2. Feliem pieptul de pui îi dăm piper şi boia şi îl aşezăm pe tigaia grill încinsă. Îi dăm sare la final, după ce s-a copt, să nu se piardă sucurile şi să devină prea uscat. Cine preferă, poate prepara pulpă dezosată. Lângă pieptul de pui, dacă este loc, punem şi ardeiul kapia la copt.
3. Curăţăm de pieliţă ardeiul kapia copt şi îl tăiem din cuţit, franjuri de 1 cm. Încingem o tigaie cu o lingură ulei de măsline, punem 2 căţei de usturoi zdrobiţi să aromăm uleiul şi punem roşiile şi ardeiul copt. Lăsăm să dea câteva clocote, piperăm şi îi dăm sare după gust. La final adăugăm ceilalţi căţei de usturoi daţi pe răzătoare şi aromăm cu oregano.
4. Cartofii fierţi îi pasăm şi îi transformăm într-un piure. Punem malaiul la fiert în apă cu sare şi preparăm o mămăligă moale. Când mămăliga este aproape gata, adăugăm piureul şi amestecăm vârtos. Mai ţinem mămăliga pe foc încet cca. 5 minute, timp în care tot amestecăm să nu se prindă. La final adăugăm 2 linguri de unt şi amestecăm încă odată. În mod clasic, mămăliga asta se face punând peste cartofii zdrobiţi, în apa în care au fiert, mălaiul şi procedând mai departe ca la o mămăligă normală. Eu am procedat invers. Cantitatea de cartofi, în genere trebuie să fie dublă faţă de cantitatea de mălai, respectiv unui 1 kg de cartofi îi revine 500 gr de mălai.
5. Feliem pieptul de pui îmbucături, aşezăm mămăliga în centrul atenţiei adică în mijlocul farfuriei şi o înconjurăm de sos. Peste sosul fierbinte punem pieptul de pui feliat. Îi mai dăm o tuşă de oregano sau orice altă verdeaţă a cărei aromă şi gust consideraţi că vă aranjează.
Cei mai aprigi pot toca un ardei iute care să-i sporească vigoarea acestui piept de pui cu sos.
Să fiţi bine!