Legenda privind prepararea unui cocos in vin ne duce în timp pâna la razboaiele dintre Iulius Cezar şi Galia, când un conducător galez i-ar fi trimis cadou lui Cezar, ca semn al vitejiei galilor, un cocoş bătrân. Drept răspuns, Cezar l-ar fi invitat pe respectivul gal la masă, pentru a servi cocoşul gătit in vin. O altă variantă îl are ca protagonist pe Napoleon care, călătorind prin Franţa, a înnoptat la un han şi a solicitat ceva mâncare. Hangiul disperat , neavând decât un cocoş bătrân, puţine legume şi ceva verdeţuri, a ales să fiarbă cocosul în vin cu ceapa şi verdeţuri. Spre surprinderea tuturor a fost foarte gustos şi de aici nu a mai fost decât un pas pentru ca reţeta să intre în bucătăria tradiţională franceză. Ca şi la noi, ţăranul francez avea în curte un cocoş la mai multe găini iar când acesta îmbătrânea şi nu-şi mai îndeplinea atribuţiile faţă de găinii, ţăranul trebuia să-l înlocuiască. Cocoşul fiind bătrân şi având carnea tare şi fibroasă, ţăranul a ales să-l fiarbă încet în vin roşu până se înmuia carnea. Reţeta apare pentru prima dată într-o carte de bucate în anul 1864, iar în 1961 Julia Child, doamna bucătăriei franceze, o face populară.
Necesar cocos in vin:
- un cocos – dacă se poate crescut la curte dacă nu, pui din magazin
- 1 litru vin roşu sec
- 20-25 cepe arpagic
- 250 gr sunculiţă împănată afumată – poate fi şi kaiser, bacon sau piept afumat
- 200 gr ciuperci
- 3 căţei de usturoi
- 40 gr unt
- 1 lingură pastă de roşii
- 1 lingură făină
- foi de dafin, cimbru, piper, sare
- 1 legătură pătrunjel verde
- ulei pentru prăjit
- supă de pui
Preparare:
1. Curăţăm bine cocoşul, îl spălăm şi îl tăiem bucăţi. Am folosit pulpele, pieptul şi aripile. Dacă cocoşul este bătrân poate fi marinat în vin cu morcov, ceapă şi mirodenii, pentru câteva ore. Dacă este mai tânăr poate fi înlăturată etapa marinării. Se cunoaşte faptul că marinare dă un gust specific păsării aşa că dacă nu agreaţi acel miros şi gust puteţi înlătura marinarea inclusiv la un cocoş bătrân deoarece fierberea îndelungă la foc mic va asigura frăgezirea carnii.
2. Condimentăm bucăţile de carne cu sare şi piper şi le rumenim într-o tigaie mare, dacă avem, sau în tranşe, într-o tigaie normală.
Se pune carnea rumenită într-un ceaun sau cratiţă. Se adaugă piper măcinat, 2-3 foi de dafin, crenguţe de cimbru.
Se acoperă carnea cu vin roşu, de preferinţă sec şi se dă ceaunul acoperit la foc mic, să bolborosească încet. Timpul de fierbere este funcţie de vârsta cocoşului şi va trebui să gustăm pentru a verifica fierberea cărnii. Dacă scade prea mult şi carnea nu este încă fiartă mai adăugăm puţină supă de pui. Dacă se prepară un pui din magazin timpul de fierbere este scurt, ceva peste 30 de minute.
3. Curăţăm şi spălăm arpagicul, tăiem afumătura fideluţă. Într-o tigaie încinsă punem 2 linguri de ulei şi rumenim arpagicul 3-4 minute. Dăm un praf de sare şi unul de piper.
Peste arpagicul rumenit adăugăm şunculiţa fideluţă şi mai ţinem tigaia pe foc 2-3 minute. Când şi aceasta s-a rumenit punem usturoiul mărunţit. Amestecăm şi punem toată călitura într-un bol. În aceiaşi tigaie, în uleiul rămas rumenim ciupercile la foc iute. Le punem în acelaşi bol.
4. Când carnea este fiartă adăugăm în ceaun arpagicul, şunca şi ciupercile călite şi lăsăm să mai bolborosească încet 10 minute, la foc mic.
În tigaia în care am rumenit arpagicul, şunca şi ciupercile, fără a o curăţa, pentru a valorifica aromele rămase, topim untul şi călim o lingură de făină. Luăm un polonic cu zeamă din ceaun şi punem în tigaie, peste făina călită cu unt. Adăugăm o lingură pastă de roşii. Amestecăm să se formeze sosul iar dacă mai este nevoie, adăugăm mai multă fiertură cu polonicul. Potrivim după gust sosul, de sare şi piper şi îl punem în ceaun, peste cocoş. Mai lăsăm să fiarbă 5 minute şi oprim focul. Aromăm cu pătrunjel proaspăt.
Acest cocos in vin are un gust cu totul deosebit şi se mănâncă, de obicei, cu piure de cartofi, cartofi natur, orez sau paste. Eu l-am preferat cu cartofi natur peste care am tocat ceapă verde.
Să fiţi bine!