Îmi place usturoiul verde! Îmi place dulceaţa ardeiului copt! Îmi place peştele! Pe cale de consecinţă, conform matematicii culinare, saramura de peste poate fi soluţia care uneşte toate aceste plăceri. Dacă anul trecut v-am invitat la o saramura preparata pe malul bălţii, cu peşte copt pe tablă şi ciuşcă iute, primăvara asta, până începe peştele să muşte şi ajungem la băltă, ne bucurăm de o saramura de fitofag bogată în usturoi verde, primăvăratic. Filozofând despre saramură un muşteriu ar putea conchide: Fără mămăligă, totul e pustiu! Nu-i dăm ocazia şi întregim poezia culinară cu o mămăligă.
Necesar reteta de saramura de fitofag
- 1+ 1,5 kg peşte fitofag curăţat
- 2 ardei kapia roşii
- 2 legături de usturi – 6 fire
- 1 căpăţână de usturoi
- 3-4 linguri bulion
- 1 legătură pătrunjel verde
- boia, sare, piper
- ulei, mălai, făină
Preparare
1. Se curăţă peştele şi se taie bucăţi, tocmai bune pentru prăjit. Într-o farfurie amestecăm un pumn de mălai cu 2-3 linguri de făină, o linguriţă de boia şi un praf de sare. Tăvălim bine toate bucăţile de peşte prin acest amestec.
În acelaşi timp, punem într-o cratiţă 1,5-2 litri de apă, dăm un praf de sare şi punem cratiţa pe foc, să dea încet în clocot. Tot acum, pe tigaia grill încinsă, coacem cei doi ardei kapia. Prin urmare, lucrăm la trei ochiuri de aragaz.
2. Încingem o tigaie şi prăjim bucăţile de peşte, întorcându-le pe toate feţele. Pe măsură ce peştele se prăjeşte, îl punem deoparte, într-o altă cratiţă şi îl acoperim cu un capac.
3. După ce s-a copt, ardeiul kapia îl curăţăm de pieliţa arsă şi îl tăiem rondele. Îl punem în apă aflată în fierbere înceată. Adăugăm şi bulionul. Mai lăsăm să fiarbă 2 minute şi oprim focul.
4. Tocăm mărunt usturoiul verde şi zdrobim cu presa căpăţâna de usturoi. După ce am oprit focul la apă, adăugăm usturoiul verde tocat şi pe cel presat. Tocăm pătrunjelul verde şi aromăm saramura.
5. Toată saramura fierbinte preparată în cratiţă, o punem peste peştele prăjit aflat în cealaltă cratiţă. Gustăm şi potrivim de sare. Acoperim cu un capac şi lăsăm aşa minim 10 minute, să-şi lase peştele gustul, timp în care preparăm o mămăligă.
P.S. Usturoiul verde nu trebuie să fiarbă şi să se moloşească, pentru asta îl adăugăm după ce am oprit fierberea. Usturoiul verde nu are mare putere să usturoieze saramura aşa că eu mai pun în plus o căpăţână de usturoi. Adăugaţi usturoi după cum ştiţi că vă place de usturoiată saramura. Cantitatea de apă pusă la fiert este funcţie de plăcerea fiecăruia. Dacă este apă prea multă creşteţi cantităţiţe de ingrediente. În orice caz, o saramură trebuie să aibă zeamă suficientă pentru că de-aia se numeşte saramură.
Să fiţi bine!