Tributar verdeţurilor încă prezente în piaţă, vă pot spune că usturoiul şi ceapa verde înfierbântate într-un sos de rosii cu măsline pot constitui un suport potrivit pentru coaste de miel prăjite. Cu puţină imaginaţie şi creativitate, oferta generoasă de roade a grădinilor noastre, ne poate facilita o diversitate de mâncăruri sănătoase şi gustoase. De data aceasta vă propun coaste de miel cu usturoi verde, mâncare de primăvară, răcoritoare, de intrat în torida vară.
Necesar coaste de miel cu usturoi verde şi măsline
- 1 kg coaste de miel
- 6 fire usturoi verde mai măricel
- 2 fire ceapă verde
- 1 cană bulion sau o conservă de roşii cubuleţe
- 200 gr de măsline
- 1 legătură de mărar
- cimbru, piper, sare, 1 linguriţă zahăr
Preparare
1. Pregătim coastele de miel, le curăţăm de grăsimea excesivă dacă este cazul şi le punem într-o tigaie încinsă. Dacă au, cum ar trebui, grăsime nici nu mai trebuie să folosim ulei sau folosim foarte puţin. Pe măsură ce se prăjesc, coastele vor lăsa grăsime. Le dăm un praf de sare şi unul de piper. Odată prăjite, punem costiţele deoparte.
2. Curăţăm firele de usturoi şi ceapa verde şi le tăiem bucăţi de 2-3 cm, până ajungem la frunze. În tigaia în care am prăjit costiţele, în puţină grăsime rămasă după prăjire, rumenim 1 minut usturoiul şi ceapa.
3. Adăugăm bulionul peste usturoiul şi ceapa călite. Dacă bulionul este mai dulce nu mai punem zahăr, dar dacă folosim roşii cubuleţe la cutie, acestea sunt mai acrişoare şi necesită o linguriţă de zahăr să compensăm aciditatea.
4. Adăugăm măslinele şi amestecăm. Lăsăm să bolborosească 5 minute la foc mic. Aromăm cu cimbru uscat pentru că merge bine cu carnea de miel.
Tocăm mărunt mărarul şi îl adăugăm în mâncare.
5. Aşezăm coastele de miel prăjite în sos şi mai lăsăm câteva minute să le cuprindă puţin sosul.
Am plecat de la premisa că atât bulionul cât şi roşiile cubuleţe sunt suficient de lichide să asigure în total, 10-15 minute de fierbere înceată, până se formează un sos mai gros. Funcţie de bulionul folosit, dacă constataţi că nu prea are ce să se evapore, adăugaţi o ceşcuţă de apă.
Mâncarea asta se prepară repede, mai mult timp necesitând prăjirea costiţelor. La final, gustăm şi potrivim de sare şi eventual, piper.
Să fiţi bine!