Deşi îmi plac pastele, nu le prepar decât atunci când îmi solicită copii, ce le agreează în mod deosebit, şi atunci când nu am timp sau pur şi simplu nu am chef de stat prea mult în bucătărie. Mai toate reţetele de paste sunt simplu de preparat şi neconsumatoare de timp, fiind în acelaşi timp suficient de săţioase astfel încât să nu ai surpriza ca peste o jumătate de oră să strige cineva că îi e foame (cum păţesc uneori cu copii, la puţin timp după ce s-au ridicat de la masă). Preferatele mele, ca rapiditate de preparare şi gust, sunt aceste paste cu bacon şi ciuperci, cărora, atunci când le prepar special pentru mine, le dau puţin ardei iute şi mai mult usturoi.
Paste cu bacon si ciuperci
- 250 paste penne
- 150 bacon
- 5 ciuperci – cca 200 gr
- 400 gr rosii cherry / 3-4 roşii coapte şi zemoase
- puţin ardei iute
- 3-4 căţei de usturoi
- pătrunjel verde
- piper, sare
- ulei
Preparare:
1. Punem ceva mai multă apă la fiert ( pastele se fierb în apă mai multă) cu o lingură cu sare. Adăugăm pastele în apa fierbinte şi le fierbem al dente.
2. Tăiem felii subţiri baconul şi ciupercile, curăţate în prealabil cu un prosop curat.
Roşiile cherry le spălăm şi le înjumătăţim. Dacă folosim roşii mari le curăţam de coajă (le scufundam în apă fierbinte) şi apoi le tăiem cubuleţe. Vara optez pentru roşii proaspete, coapte şi zemoase, pe când iarna aleg să folosesc roşii cubuleţe la conservă.
3. Încingem o tigaie cu două linguri de ulei şi călim baconul.
Adăugăm feliile de ciuperci şi amestecăm constant până ce acestea se călesc.
Punem roşiile cherry înjumătăţite, dăm un praf de sare şi unul de piper. Amestecăm şi aşteptăm să lase roşiile ceva zeamă.
Mărunţim ardeiul iute şi usturoiul şi le punem în tigaie.
Luăm cu o paletă pastele fierte al dente şi le punem în tigaie peste sosul format. Amestecăm uşor şi mai lăsăm 2-3 minute pe foc să cuprindă sosul pastele.
Tocăm pătrunjelul verde şi aromăm pastele.
Amestecăm şi oprim focul. Aceasta-i cea mai simplă variantă ce o prepar eu. Uneori mai adaug o ceapă şi un ardei gras, ce le călesc odată cu baconul. Se poate adăuga puţin parmezan sau caşcaval ras în farfurie când se mănâncă.
Să fiţi bine!