Pofticios din fire şi vulnerabil la leguma ţărănească proaspătă, azi, în piaţă, am fost ispitit cu o fasole lata fragedă, ce plesnea de prospeţime când o rupeai între degete. Cum o găină de ţară era programată pentru supă, ispita a bine primită pentru felul doi: o mâncare de fasole lata proaspătă, cu sos de roşii, usturoiată şi parfumată cu mărar. După ce găina a fost bază pentru supă, am împreunat pulpele, pieptul şi aripile cu fasolea lată, rezultând un gust şi o aromă, ce sper să răzbată din fotografii şi să vă îndemne la cratiţă.
Necesar fasole lata cu pui
- 3-4 pulpe de pui sau părţile cărnoase dintr-o găină, dacă situaţia este similară cu a mea
- max 1 kg de fasole lata
- 3 roşii cărnoase şi coapte
- 2 cepe
- 1 căpăţănă de usturoi
- 1 legătură mărar
- piper, sare
- ulei
Preparare
1. Spălăm bine fasolea lată şi îi tăiem capetele. Pentru că de obicei este mai lungă (sunt şi soiuri cu teaca scurtă) o tăiem jumătăţi sau sferturi, după cum place fiecăruia. Când se cumpăra, fasolea teci se verifică să nu fie bătrână şi să nu aibă cumva aţe. Când este proaspătă nu este prea elastică ci se rupe între degete cu o uşoară pocnitură. Punem fasolea la fiert în apă cu sare.
2. Grijim carnea de pui, o spălăm şi eventual tăiem pulpele întregi în două bucăţi. Încingem o tigaie şi rumenim pulpele pe ambele părţi. Dacă avem pasăre de ţară, carnea trebuie fiartă înainte pentru că, altfel, va fi tare. După cum am spus, carnea folosită de mine a contribuit la supă. După ce rumenim pulpele, le lăsăm deoparte, să aştepte, într-o farfurie.
3. În uleiul în care am călit carnea punem cele două cepe, tocate mărunt. Nu pierdem acel ulei pentru că este plin de gust. Dăm un praf de piper proaspăt măcinat, să-l ia uleiul încins şi să-i valorifice aroma. Dăm şi un praf de sare.
4. Decojim (le scufundăm în apă fierbinte, eventual în cea în care fierbem tecile de fasole) roşiile şi le tăiem felii. Eu am ales să le tai felii şi nu cubuleţe pentru că am vrut să simt, cât de cât, în mâncare textura roşiei. După ce ceapa a devenit sticloasă adăugăm şi roşiile. Amestecăm şi lăsăm două minute să lase roşiile zeamă.
5. Fasolea lată nu o fierbem excesiv ci cât să se înmoaie mediu şi să-şi păstreze fermitatea. Adăugăm fasolea lată fiartă peste sosul format. Amestecăm şi punem jumătate din legătura de mărar tocată.
6. Aşezăm carnea rumenită peste fasolea teci şi punem două polonice de supă sau din zeama în care a fiert fasolea. Punem un capac şi lăsăm să mai fiarbă încet până scade şi se formează sosul, mai subţire sau mai gros, după cum ne convine.
7. Curăţăm căpăţâna de usturoi, zdrobim căţeii, îi frecăm cu puţină sare şi preparăm cu puţină apă un mujdei simplu. Usturoiul este din cel românesc, nou, fără multă vlagă. Pentru asta am pus o căpăţână. Fiecare poate pune după cum ştie că mănâncă de usturoiat. Când mâncarea este scăzută adăugăm mujdeiul şi mai ţinem 2 minute la foc mic.
Oprim focul şi aromăm cu restul de mărar tocat. Punem capac pe cratiţă şi lăsăm 10 minute să se odihnească.
Să fiţi bine!