Pentru că vă știu necenzurați la poftă și căutători de gust vă recomand cu îndârjire combinația de pulpe de pui, cuprinse de un sos bogat, cu un piure de linte roșie, ferchezuit cu ceapă mărunțită și ceva acritură. Lintea reapărută prin magazine și ici colo pe mese, se mânca cu destul de multă sârguință în trecutul nostru ceva mai agrar, ajungând în anii în care grânele noastre de bază, grâul și porumbul, lipseau de prin pătule, să fie făcută până și mămăligă. Este drept că mămăliga de linte nu prea te făcea să-ți plouă în gură dar ostoia foamea țăranului. Treptat, a dispărut aproape total din alimentație, pentru o perioadă destul de lungă. Azi, oarecum timid, își face din nou apariția ba într-o supă de sorginte turcească sau într-un piure sau o salată. Teoreticienii alimentației o cataloghează drept aliment de grad nutrițional A, fiind bogată în fibre, magneziu, fier, fosfor și proteină și cu un conținut foarte scăzut de grăsimi, respectiv fără colesterol.
Necesar pulpe de pui cu piure de linte rosie
- 3 pulpe de pui
- 1 ceapă
- 1 morcov
- 1 țelină mică
- 1 ardei gras roșu sau kapia
- 200 gr. ciuperci
- 4-5 căței de usturoi românesc (mai puțin iute)
- 1 lingură pastă de roșii sau 3-4 linguri bulion sau o ceșcuță de roșii cubulețe la conservă
- piper, boia, sare, opțional puțin cimbru
- 1 cană de supă de pui sau legume
- ulei pentru prăjit
Pentru piure de linte
- 300 gr linte roșie
- 1 ceapă
- 1 gogoșar acru sau 1 castravete acru
- 1 legătură mărar
- 2 căței de usturoi
- ulei de măsline
Preparare
1. Tăiem pulpele jumătăți, le dăm sare și piper și le rumenim într-o tigaie încinsă sau o cratiță. Alegem un vas care merge a fi băgat la cuptor.
După ce rumenim pulpele pe ambele fețe, adăugăm ceapa tocată și lăsăm pe foc mic până ce devine ceapa transparentă.
2. Tăiem cubulețe ardeiul gras, țelina și morcovul și le adăugăm în tigaie. Lăsăm 2 minute pe foc să se înfierbinte legumele tocate.
3. Ștergem ciupercile cu un prosop uscat de resturile de compost sau le curățăm de pieliță dacă sunt prea murdare. Le adăugăm în tigaie, întregi dacă sunt micuțe sau tăiate bucăți, dacă sunt mai mari. Amestecăm cu grijă să se gătească și ciupercile, să-și lase gustul.
4. Adăugăm bulionul și cățeii de usturoi mărunțiți din cuțit sau dați pe răzătoare. Dăm un praf de boia roșie și eventual puțin cimbru. Mai ținem 2 minute pe foc și punem o cană cu supă, cât să cuprindă pulpele. Dacă nu avem supă, punem apă caldă.
5. Dăm vasul la cuptor până scade și se formează un sos. Timpul nu ar trebui să depășească 30 de minute, depinde de cât de gros dorim sosul. În timpul asta pulpele se vor găti bine iar gustul se va maturiza.
6. Cât timp se gătesc pulpele pregătim piureul de linte. Punem lintea într-un vas, pe foc, împreună cu o cană de apă fierbinte. Dăm un praf de sare și puțin piper. Lintea va fierbe repede și va absorbi apa. Dacă mai trebuie, mai adăugăm apă, puțin câte puțin, gustând lintea pentru a verifica fierberea. Putem folosi în loc de apă și supă de pui sau legume. Atenție că lintea fierbe repede și trebuie să stăm cu ochiul pe ea.
7. Lintea fiartă o pasăm cu o lingură de lemn amestecând-o viguros. Fiartă bine, fiind moale, se pasează foarte ușor și repede. Cei ce doresc o finețe de laudă, pot folosi blenderul, cei cărora le vine mai greu, asemeni mie, să scoată blenderul vor susține că gătesc rustic, ceea ce este, de asemenea, de laudă. Tocăm mărunt o ceapă, doi căței de usturoi și mărarul, adăugăm o lingură cu ulei de măsline și amestecăm bine. Normal lintea va absorbi tot și va rezulta un piure consistent așa că dacă vrem să-l facem mai moale, luăm cu o lingură sos din tigaia aflată la cuptor și punem peste el.
8. Tăiem cubulețe mici un gogoșar acru, o kapia murată sau un castravete acru și le adăugăm la piureul de linte. Amestecăm și neapărat gustăm. Mai dregem ici colo dacă este nevoie, după gustul fiecăruia, cu o sare, un piper, ori o plantă aromată. Dacă îl dorim o idee mai acrișor, putem pune 2-3 picături de oțet. Rezultatul trebuie să fie atât de bun încât să-ți dorești, să-i faci de petrecanie mâncându-l pe pâine.
9. Punem la fiecare porție un pat de piure și peste el, sos cu legume și ciuperci și bineînțeles, pulpa de pui. Presărăm peste toată tărășenia, pătrunjel verde sau ceapă verde tocată sau chiar rondele de praz.
Se pot folosi și alte cărnuri, de la alte viețuitoare, dar gătite în așa fel încât la final să fie moi și suculente.
Să fiți bine!