Pârjoala din Moldova este o surată mai lătăreață a chiftelei noastre cea de toate zilele, ce se poate înfățișa diferit ca urmare a mai multor rețete ce pot conține diverse cărnuri, ouă, legume, produse de morărit, usturoi și diverse mirodenii. Spre deosebire de rotunjimile căutate și mai firave ale chiftelei, pârjoala ia forma unei mici turte. Numele de pârjoală nu poate veni, așa cum ne-am obișnuit în bucătăria noastră, decât de la turci, din al lor pirzola. Cum chiftelele preparate de mine azi au fost mai dolofane, le-am încadrat la categoria mai grea, respectiv parjoale. Pe câteva din aceste parjoale mi-a venit pofta să le scot puțin din provincie și să le ferchezuiesc într-un sos deloc sărac.
Necesar parjoale ferchezuite în sos
Pentru parjoale
- 500 gr carne tocată porc, vită, miel sau amestec
- 1 ceapă mare
- 2 felii de pâine
- 2 ouă
- 3-4 căței de usturoi
- pătrunjel proaspăt sau mărar
- pesmet
- sare, piper
- un cartof sau un morcov – opțional
- lapte sau apă, la alegere, pentru înmuiat pâinea
Pentru sos
- 4-5 ciuperci
- 1 ceapă
- 1 ardei gras sau kapia
- 2-3 roșii sau o juma’ de cutie roșii cubulețe în bulion
- 1 căpățână usturoi românesc (mult mai bun)
- 4-5 linguri cu smântână sau cașcaval
- sare, piper
Preparare
1. Preparăm pârjoalele astfel: amestecăm carnea tocată cu ceapa tocată mărunt și călită, cu ouăle, pâinea înmuiată în apă sau lapte, stoarsă și fărâmițată, cu usturoiul ras, cu verdeața mărunțită și condimentele. Dacă doriți să obțineți niște parjoale mai pufoase puteți adăuga un morcov sau un cartof, ras sau dat prin mașina de tocat, odată cu carnea. Amestecăm și frământăm bine compoziția până ce se omogenizează, după care, o lăsăm să stea 15-20 de minute să se formeze gustul. Formăm gogoloaie mai măricele, le turtim cu podul palmei și le tăvălim prin pesmet. Încingem 2-3 linguri de ulei într-o tigaie și pârjolim pârjoalele.
2. Preparăm sosul. Într-o tigaie punem la călit ceapa tocată, cu un praf de sare și piper măcinat. Grijim ciupercile și le tăiem sferturi dacă sunt mai mari. Le călim alături de ceapă. Tăiem ardeiul și îl adăugăm în tigaie.
3. După ce toate sau călit adăugăm roșiile, amestecăm și mai lăsăm 2-3 minute pe foc. Înainte de a opri focul, mărunțim cățeii de usturoi și îi punem în sos.
4. În aceeași tigaie – dacă merge băgată la cuptor – sau într-un vas ceramic, punem sosul pregătit anterior și în el așezăm pârjoalele.
Dăm vasul la cuptor pentru cca 20 de minute. După trecerea celor 20 de minute, scoatem vasul de la cuptor și punem câte o lingură de smântână sau cașcaval ras pe fiecare pârjoală. Dăm din nou vasul la cuptor pentru alte 10 minute. Când este gata mâncarea îi dăm pătrunjel verde.
Să fiți bine!