Cred că am mai spus că nu mă dau în vânt după conopida gătită și că îmi place nespus în murături sau mâncată crudă, simplă sau în salate. Ei bine, după ce am descoperit că poate fi foarte gustoasă preparată asemeni musacalei, după o rețetă destul de simplă, mai veche și oarecum uitată, am reevaluat potențialul conopidei de a câștiga meseanul de partea ei. Azi, când prazul abundă în piețe, când vânăta și conopida noastră, sănătoase, de grădină, încă se mai prezintă pe tarabă vă propun o altă mancare de conopida, similară ca tehnică de preparare aceleiași musacale.
Necesar mancare de conopida si alte zarzavaturi
- 400-500 gr carne tocată – la alegere – porc, vită, pui
- 1 conopidă
- 1 țelină potrivită
- 1 praz
- 2 ardei grași sau kapia
- 1 vânătă
- 1 ceapă
- 2 roșii
- 3-4 linguri de bulion
- 5-6 căței de usturoi
- 1 legătură pătrunjel
- sare, piper
- ulei
Preparare
1. Tăiem cubulețe ardeiul kapia, vânăta și țelina. Mărunțim prazul și doi căței de usturoi.
Le punem pe toate într-o tigaie și călim sumar 2 minute. Le dăm puțină sare și piper proapăt măcinat, le luăm cu o lingură din tigaie și le punem în strat, într-o tavă sau vas ceramic sau de Jena. Apropo de sticla de Jena pe care o mai poți intalni pe internet scrisa de Yena sau Iena. Pe scurt: Denumirea vine de la orașul Jena unde germanul Otto Schott a inventat sticla termorezistentă prin adaugarea de acid boric in sticla obisnuita. Deci, corect este sticla de Jena.
2. Tocăm mărunt ceapa și o călim într-o tigaie încinsă. Adăugăm carnea tocată, condimentăm cu piper și sare, și amestecăm să se omogenizeze. După ce călim 5-6 minute la foc potrivit, adăugăm bulionul și pătrunjelul tocat.
Amestecăm, mai ținem câteva minute pe foc după care întindem uniform această compoziție peste stratul de legume, în tavă.
3. Cu ajutorul unui cuțit desfacem și tăiem conopida în buchețele micuțe. Punem aceste buchețele într-un vas cu apă, pe foc, și le firbem-opărim timp de 2 minute. După ce le-am opărit, le scoatem și le lăsăm să se scurgă. Formăm din buchețelele de conopidă, peste stratul de carne tocată călită, un alt strat uniform.
4. Din două linguri de bulion și 4 căței de usturoi preparăm un fel de mujdei țărănesc pe care îl punem cât de cât uniform peste conopidă.
Tăiem felii cele două roșii și tapetăm întreaga noastră lucrare. Dăm la cuptor vasul pentru cca 30 de minute. Când mâncarea se rumenește frumos, oprim focul.
PS. Aceasta mancare de conopida se poate prepara cu orice fel de carne, inclusiv tocată cubulețe din cuțit, nu neapărat tocată.
Să fiți bine!