Așa cum mi-am luat angajamentul, săptămâna asta, pe pagina Papamond, azi am preparat floarea din aluat cu crema de ciocolata, prezentată în scurtul film care a circulat zilele astea pe unele pagini de facebook. Pentru o floare din aluat moale si pufoasă, am folosit aluatul din care, de regula, prepar cornuri. De fapt, cu excepția formei de floare, gustul și textura sunt același ca la cornurile cu ciocolată. Pentru umplutură am folosit crema de ciocolată Nutella. Rezultatul este oarecum de efect, deoarece rumenită la cuptor, floarea cu ciocolata este foarte îmbietoare și apetisantă. În special, copii, sunt foarte încântați de această floare, care de regulă se prepară de Crăciun, fiind numită și stea de Crăciun. Pentru a nu fi neclarități în ce privește modul cum se lucrează aluatul, am atașat la acest post și un filmuleț destul de explicit în ce privește modul cum se dă formă florii cu ciocolată.
Necesar floare din aluat cu crema de ciocolată
- 800 gr făină
- 1 cutie nutela
- 3 ouă
- 1 plic mic drojdie uscată
- 2 linguri zahăr
- 4 plicuri zahăr vanilat
- 1 lingură miere
- 1 cană lapte
- 50 gr unt
- 50 gr ulei
- un praf sare
- 1 ou pentru uns floarea
Preparare
Într-un bol punem o ceșcuță cu lapte călduț și drojdia uscată. Lăsăm puțin, la căldură, să se activeze drojdia. Punem făina într-un vas mai mare, în care să putem forma aluatul. Facem o gaura în mijlocul făinii și adăugăm laptele cu drojdia. Punem cele trei ouă, zahărul, zahărul vanilat și mierea și amestecăm până se formează aluatul. Acum dăm un praf de sare, după ce drojdia a fost încorporată în aluat. Adăugăm untul și uleiul și frământăm bine. Dacă mai este nevoie mai completăm cu puțin lapte sau, după caz, cu un praf de făină. După ce am omogenizat bine aluatul, îl lăsăm acoperit, în vas, cca 30 de minute, până crește.
Împărțim în patru aluatul și formăm 4 foi din care decupăm cu ajutorul unei farfurii, 4 clătite. Ungem prima foaie rotundă cu cremă de ciocolată și apoi punem peste ea cea de-a doua foaie. Ungem ce-a dea doua foaie și o punem peste ea pe cea de-a treia. Procedăm la fel cu foaia patru.
Punem cele patru foi unse cu ciocolată în tava aragazului, peste hârtia de copt. Formăm floarea: punem un pahar în mijloc și tăiem 16 raze în jurul paharului, la distanțe egale. Formăm petalele florii la fel ca în filmulețul următor. În film tehnica de preparate este puțin diferită, în sensul ca pune foile unse cu ciocolată, una peste alta, și apoi le dă forma rotundă cu ajutorul farfuriei. Eu întâi le-am dat forma rotundă, apoi le-am uns și așezat una peste alta. Procedați cum credeți de cuvință. Bătem un ou și ungem floarea, pentru a se rumeni frumos. O dăm la cuptor, cca 30 de minute, până devine aurie. Să fiți bine!