Salata de pui cu ciuperci eu o percep ca fiind foarte populară, devreme ce o regăsesc în meniu pe la mai toate evenimentele la care se întinde masa. Ca multe alte salate, nici aceasta nu-ți complică prea mult existența în bucătărie, fiind simplu și destul de rapid de preparat.
Apare un oarece sentiment de mâhnire când freci din greu la gălbenușul de ou pentru al transforma în maioneză, dar trece repede când, în final, guști din salată. Bineînțeles că se poate prepara și cu maioneză din comerț, dar dacă vrei autenticitate atunci alegi să muncești oleacă și să-ți freci singur maioneza. Aș mai spune că, după gustul meu, prezența mărarului este esențială pentru zestrea acestei salate. Dressing-ul cremos se echilibrează bine cu aroma și vioiciunea mărarului.
Necesar de ingrediente pentru salata de pui cu ciuperci:
- 1 piept de pui
- 1 borcan de ciuperci marinate
- 2-3 castraveți murați
- 3 linguri de maioneză
- 3 linguri de smântână
- 1 legătură de mărar
- piper
1. Punem pieptul într-un vas cu apă rece și o linguriță de sare. Îl punem pe foc și îl fierbem pentru 30 de minute. După ce a fiert îl scoatem și îl lăsăm să se răcească. Tăiem castraveții cubulețe și îi lăsăm într-o strecurătoare, să se scurgă bine. Desfacem borcanul cu ciuperci, scoatem ciupercile pe tocător și le mărunțim cu cuțitul. Între timp s-a mai răcit pieptul de pui, așa că îl tăiem întâi fâșii și apoi cubulețe.
2. Cât timp se răcoresc bine cubulețele de pui și se scurg de zeamă cele de castraveți, preparăm maioneză dintr-un gălbenuș de ou. Tocăm mărunt legătura de mărar. Punem într-un bol pieptul de pui, castraveți, ciupercile și mărarul. Adăugăm maioneza și smântâna și amestecăm să se omogenizeze, astfel încât ingredientele să fie bine învelite de dressing. La final îi dăm un praf de piper.
Probabil ați observat că nu am folosit sare în rețetă. Am folosit la fierberea pieptului și acesta și-a luat puțină sare iar castraveții murați și ciupercile au ceva sare din procesul de conservare. Dacă totuși doriți salata mai sărată, nu presărați sarea peste salata finalizată, deoarece s-ar putea ca salata să devină “mai apoasă”. Presărați sarea pe pieptul de pui, imediat după ce l-ați tăiat cubulețe, urmând ca acesta să devină mai sărat până o să-l puneți în salată.