Dacă sunteți interesați să vă întreceți în trântă dreaptă cu colesterolul prezența cărnii de iepure în meniu poate fi o cale spre victorie. De culoare alb-rozalie, cu grăsimi și calorii reduse, carnea de iepure este fragedă și ușor digerabilă. De altfel, printre altele, această carne este recomandată persoanelor ce au probleme cu digestia. În România nu există tradiție în ce privește consumul cărnii de iepure, deși în trecut, ici-colo, câte un țăran mai obișnuia, pe lângă orătăniile din curte, să mai crească și câțiva iepuri. Se înmulțesc repede, se cresc destul de ușor, nefiind prea pretențioși, și asigură o cantitate mai mult decât rezonabilă de carne.
Este o diferență destul de mare între iepurele de câmp (sălbatic) și cel de casă, iar în bucătărie prepararea cărnii se abordează ușor diferit. Azi, vreau să vă extrag puțin din alte realități și să vă pun pe gânduri culinare, invitându-vă la un iepure la cuptor așezat pe un pat bogat de ciuperci și măsline. Iepurele preparat este de casă, cu o carne fragedă care se prepară destul de repede și fără să necesite vreo pregătire specială.
Necesar iepure la cuptor cu ciuperci si masline
- 1 iepure
- 1 kg ciuperci
- 250 gr măsline
- 400 gr bulion de casă sau o conservă de roșii cubulețe sau roșii pasate
- 2 cepe
- câteva felii de bacon-șuncă-slănină afumată
- 2 căpățâni de usturoi
- foi de dafin, piper, cimbru, sare
- puțin ulei de măsline
- 1 pahar vin alb – opțional
- supă de legume sau apă
Preparare
Spălăm carnea și o grijim cum trebuie să nu aibă fire din blana iepurelui. Iepurele întreg curățat și spălat îl tăiem bucăți – pulpe, coaste, coloana cu mușchi spatelui, inclusiv organele dacă sunt în dotarea iepurelui. Curățăm usturoiul și îl zdrobim. Folosim usturoi mai mult sau mai puțin, după cum ne priește. Eu am folosit două căpățâni de usturoi românesc nou, deci fără prea mare putere. Îl punem într-un bol împreună cu 3 linguri ulei de măsline, o lingură cimbru, piper proaspăt zdrobit și un praf de sare. Amestecăm bine, omogenizând, pentru a obține un fel de baiț. Cu acest amestec de condimente și miresme, ungem bine bucățile de carne “masându-le cu mâna” astfel încât să fie bine cuprinse de uleiul aromat. Lăsăm carnea deoparte să-și ia aromă și pregătim tava cu alte cele.
Curățăm ceapa și o tăiem fideluță. Ungem tava cu ulei și punem ceapa tăiată în tavă formând stratul prim, de bază. Ciupercile le ștergem cu un prosop uscat și le tăiem felii. Pentru asemenea mâncăruri sunt mai bune ciupercile micuțe și fragede, cele mari find bune pentru grătar și umplut. Le punem uniform peste ceapă, într-un al doilea strat. Peste ciuperci adăugăm măslinele. Am socotit eu că sunt mai potrivite măslinele Kalamata și ca atare asemenea măsline am folosit.
Peste toate cele din tavă punem uniform folosindu-ne de o lingură bulionul. Totodată, adăugăm 2-3 frunze de dafin, piper măcinat și sare mare.
Peste patul format în tavă așezăm bucățile de carne de iepure, ce între timp au câștigat în aromă. Ici-colo, peste carne punem felii de slănină afumată. Acum adăugăm paharul cu vin alb și 2-3 polonice de supă de legume (sau apă, dacă nu este supă). Lichidele le adăugăm ușor, pe la colțul tăvii să nu spălăm carnea de condimente. Punem supă cât să cuprindă puțin carnea de iepure, fără să o înece. Învelim ușor tava cu folie de aluminiu și o băgăm în cuptorul încins, la foc domol.
Carnea de iepure la cuptor se gătește destul de repede, totuși am ales să o țin mai mult la cuptor, la foc scăzut, pentru că sunt un fan al gustului rezultat prin slow-cooking. După cca 1,5 ore tragem ușor tava afară și desfacem folia de aluminiu (atenție la aburul acumulat sub folie). Verificăm nivelul sosului și reintroducem tava la cuptor, până ce scade și carnea de iepure se rumenește frumos. Cam asta-i tot legat de gustosul iepure la cuptor! Vă poftesc să-i faceți de-ncercare atunci când vă iese un iepure în bătaia arcului.
Să fiți bine!