Chiar dacă imaginile alăturate ne vorbesc despre ciortani, adică pui de crap, mi-am permis să denumesc această lucrare plachie de crap, dat fiind faptul că dulceața unui ciortan de 7-800 de grame este cât se poate de viguroasă pentru a face față așteptărilor de gust avute de la un crap la cuptor. Am înviorat această plachie, mâncare de pește recunoscută ca fiind dulce, cu arome de usturoi, puțin ardei iute, kapia coaptă și cimbru, pentru a aduce la întâlnire prospețimea și parfumul grădinii noastre cu dulceața peștelui autohton.
Ingrediente plachie de crap
- 2 kg crap mai mare sau mai mic
- 4 cepe mari
- 3 ardei kapia, gogoșar sau chiar gras
- 1, 5 kg roșii
- 1 căpățână usturoi
- 1 ardei iute
- 1 legătură pătrunjel proaspăt
- sare, piper, cimbru, foi de dafin
- făină, ulei
Curățăm peștele, îl spălăm și îl lăsăm să se scurgă apa, să îl ia aerul puțin. Între timp, roșiile le opărim și le curățim de coajă. Încingem o tigaie cu ulei, tăvălim peștele prin făină și îl prăjim sumar, până devine rumen și prinde culoare. Făina va ajuta, mai târziu, la cuptor, atât la formarea unui sos cât și la gust. Lăsăm peștele deoparte și pregătim restul ingredientelor, urmând să se întâlnească toate în tavă.
Curățăm și tăiem ceapa fideluță. Același lucru îl facem cu doi ardei kapia. O roșie mare, decojită, o tăiem mărunt, cubulețe. Încingem, din nou, o tigaie și călim ceapa până se înmoaie. Îi dăm sare să o ajutăm. Peste ceapă adăugăm ardeiul și roșia mărunțite. Amestecăm și lăsăm pe foc ușor să se lege puțin această prăjeală, să se extragă sucurile și să se formeze oleacă sos.
Încingem grill-ul și coacem cel de-al treilea ardei kapia. Curățăm usturoiul. Mărunțim din cuțit ardeiul iute – mai mult sau mai puțin iute, după spiritul de aventură al fiecăruia. E bine să se simtă puțin pișcătura ardeiului, cât să te îndemne să mai ceri o porție. Preparăm un fel de mujdei. Într-un bol punem usturoiul zdrobit, piper proaspăt măcinat, ardeiul iute, ardeiul kapia copt și tocat și pătrunjel verde mărunțit. Adăugăm puțin ulei, frecăm și amestecăm ingredientele cu o furculiță după care adăugăm puțină apă, ca la mujdei.
Cu semi-prăjeala pregătită la primul pas, formăm un pat într-o tavă încăpătoare. Peste acest pat distribuim uniform mujdeiul pregătit anterior. Presărăm câteva fire de cimbru și 2-3 frunze de dafin. Tăiem cubulețe 2-3 roșii decojite și le presărăm în tavă, peste mujdei (acesta va fi prins la mijloc între stratul de prăjeală de jos și cel de roșii proaspete de sus).
Așezăm peștele rumenit, în mod organizat, militărește, peste acest suport de legume bine chivernisit în tavă. Restul roșiilor le tăiem felii și le așezăm ordonat și frumos peste pește. Peste aceste roșii dăm puțină sare grunjoasă, de mare dacă este, pentru a ajuta scoaterea sucurilor odată cu procesul de rumenire la cuptor. Dăm la cuptor pentru cca 1 oră, până ce se rumenesc roșiile de deasupra și scade și se formează sosul.
Pregătim o mămăligă vârtoasă care va susține cu vigoare gustul și cromatica lucrării noastre finale. Cei ce nu se încadrează la mămăligari, nu le pot recomanda decât o pâine cu coaja rumenă și crocantă și miezul alb și pufos. Dar, părerea mea, mămăliga rămâne prima opțiune pentru această plachie de crap.
Să fiți bine!