Cu puțin înainte de a mă înconjura iarna, cu ultimi ardei găsiți în grădină, pe lângă iuțica deja adăpostită în cămară, am mai pregătit câteva borcane cu ardei iute tocat destinat să înveselească ciorba de peste iarnă și să lupte cu oxidarea organismului sedentar. Admițând că sunt degrabă mâncător de ciorbe, nu mă pot lipsi de participarea diversificată a ardeiului iute, alături de hrean și, la multe ciorbe, zeama de varză. Așa că, pentru mine, fie că e de pasăre, de vită, de burtă sau altă chiverniseală, ciorba trebuie însoțită de ardei iute. Tocătura de mai jos este cum nu se poate mai simplă și rapid de preparat, cu oarece inconvenient pentru simțuri atunci când mărunțești aprigul ardei iute.
Ingrediente necesare ardei iute tocat:
- 1 kg ardei iute
- între 300-500 gr coarnă ( ardei bulgăresc)
- 2-3 ardei kapia
- 1 tulpină verde de țelină
- cca 150 ml oțet
- 2 linguri de miere
- 1 lingură cu vârf de sare mare
Ardeiul, atât iute cât și cel bulgăresc, se taie rondele cu cuțitul, cât de mărunt, fără a depune vreo muncă inutilă de înlăturare a semințelor. Ardeiul kapia, care va da aromă și dulceață, se taie sferturi, se înlătură nervurile, și se mărunțește cât mai bine. Se pune tot ardeiul tocat într-un vas și se adaugă tulpina verde de țelină mărunțită (pentru parfum se poate folosi foarte bine și leuștenul). Această combinația de ardei nu este bătută în cuie, fiecare putând să opteze sau nu pentru “îndoirea” ardeilor iuți cu alți ardei mai blânzi.
Într-un bol punem oțetul din vin fermentat, mierea, sarea și amestecăm să se omogenizeze oleacă. Punem zeama opținută peste tocătura de ardei, amestecăm și nivelăm cu dosul unei linguri astfel încât tot ardeiul să fie atins de zeamă. Dacă constatăm că nu este lichid suficient, mai putem adăuga oțet. A nu se folosi apa. Eu obișnuiesc să las căteva ore vasul cu ardei tocați în oțet, înainte de al pune în borcane, pentru a-și lasă ardeiul gustul și aroma, formându-se astfel o zeama gustoasă și omogenă. După 3-4 ore, cu o lingură, pun ardeiul iute în borcane și, după ce le umplu, torn zeama din vas în fiecare borcan. Le punem capacul și asta-i tot. Acest preparat de ardei iute tocat este probabil cel mai simplu și la îndemână. Pornind de la această bază, se pot dezvolta rețete în fel și chip, cu ceapă, usturoi, mirodenii, etc.
Să fiți bine!