Presupun că titlul (tocaniță + iahnie) induce ideea că trebuie alocat timp și ceva muncă pentru a te bucura de o tocanita de miel servită în tandem cu o iahnie de linte. Practic, putem spune că avem de-a face cu o combinație de două rețete, capabile să se descurce foarte bine una fără alta. Ei bine, nu este nimic complicat sau consumator de timp în acestă, zic eu, gustoasă combinație deoarece nici mielul și nici lintea nu obișnuiesc să opună rezistență la preparare. Carnea de miel se gătește și frăgezește repede iar lintei îi ajung câteva minute să-și etaleze gustul, consistența și aroma. Conchid prin a afirma că tocanita de miel condimentată este susținută armonios de dulceața și cremozitatea iahniei de linte, drept pentru care vă doresc chef de gătit și poftă la mâncat.
Ingrediente tocanita de miel cu iahnie de linte
1. Tocanita de miel
- 1 pulpă miel – cca 700g-1 kg carne miel
- 1 ceapă
- 1 conservă roșii cuburi în bulion
- 1 jumătate ardei gras roșu
- 2 fire de usturoi verde (dacă nu este, folosim câțiva căței)
- 1 ciușcă uscată
- 1 legătură pătrunjel
- cimbru, piper, sare
2. Iahnie de linte
- 250 gr linte roșie – 1 cană
- 1 ceapă
- 1 jumătate ardei gras roșu
- 2 căței de usturoi
- 1 lingură bulion concentrat
- supă de pui, de legume sau apă călduță
- piper, sare
- 1 legătură ceapă verde
Grijim carnea și o tăiem bucățele (îmbucături). Tocăm mărunt 1 ceapă și o punem la călit în 2 linguri de ulei, într-o tigaie încăpătoare. Când ceapa este ușor transparentă adăugăm bucățile de care și amestecăm. Dăm un praf de sare și unul de piper proaspăt măcinat. Călim până ce carnea își schimbă culoarea (câteva minute). Adăugăm conserva de roșii și puțin cimbru.
Ciușca uscată o trecem prin flacăra aragazului și o mărunțim bine cu cuțitul. Această boia, mai grosier realizată, este mult mai aromată decât boiaua din comerț. Adăugăm în tocăniță ciușca mărunțită împreună cu ardeiul gras tăiat cubulețe. Punem o jumătate de cană cu apă și lăsăm tocănița la foc încet, să fiarbă 30 de minute. Gustăm obligatoriu carnea pentru a-i verifica frăgezimea. Deși ar trebui să se gătească repede, dacă nu ne mulțumește carnea, o mai lăsăm pe foc, eventual mai adăugând apă.
După ce scade și se formează sosul, adăugăm usturoiul verde mărunțit. Gustăm și potrivim de sare dacă mai este nevoie. Mai lăsăm 2-3 minute pe foc, oprim aragazul și aromăm cu pătrunjel proaspăt. Punem capacul peste tocanita de miel.
Preparăm iahnia de linte. Lintea, spre deosebire de fasole, nu are nevoie să o lăsăm la înmuiat. Într-o altă tigaie, cu două linguri de ulei, călim o ceapă. Dăm un praf de sare. Peste ceapa călită, adăugăm lintea roșie spălată și amestecăm. Tocăm cubulețe ardeiul gras și mărunțim usturoiul pe care, împreună cu lingura de bulion, le punem peste linte. Adăugăm 1,5 căni de supă sau apă călduță. De regulă, dacă vrei să faci piure de linte, la o cană de linte se adaugă aproape 2 căni de apă. Noi, pentru că nu vrem să obținem piure și pentru că dorim ca lintea să-și păstreze oleacă forma, vom adăuga mai puțină respectiv 1,5 cani. Lăsăm la foc mic să se umfle lintea și să scadă iahnia, să devină cremoasă – cca 15-20 minute.
La final condimentăm cu piper proaspăt măcinat. Dacă doriți o iahnie mai condimentată și mai aromată, puteți folosi o gamă diversă de condimente, după preferință. Când servim, pe un pat de iahnie așezăm tocanita de miel și ornăm cu ceapă verde.
Să fiți bine!